Zvažujete kanna extrakt? Zde je důvod, proč stojí za to

Kanna extrakt je nejpopulárnější formou užívání kanny. Jedná se o koncentrovaný výtažek z rostliny sceletium tortuosum, která pochází z Jižní Afriky. Pojďme si říct, proč stojí za to.

Seznamení s kannou

Na začátek je dobré si říct, co to vůbec kanna je a odkud pochází. Kanna neboli sceletium tortuosum je sukulentní bylina, která původem pochází z Jižní Afriky. Je stálou tradicí afrických domorodých kmenů, byla součástí rituálů a sloužila hlavně jako přírodní lék. Do západní civilizace se dostala v první polovině 17. století, kdy ji zaznamenal nizozemský průzkumník a obchodník Jan van Riebeeck. Tento objev vedl k jejímu dalšímu studiu a rozšíření poznatků o této rostlině nazývané jako kanna.

Jaké jsou výhody kanna extraktu?

Kanna extrakt má výraznou sílu a je velmi oblíbený pro své intenzivní účinky, mezi které patří:

  • Zlepšení nálady: Mezi hlavní přínosy kanny extraktu patří pozitivní vliv na naši náladu. Kanna je obecně efektivní ve zlepšování celkového duševního stavu a poskytuje nám pocit pohody kvůli svým antidepresivním účinkům, které nám mohou pomoci při bojí s depresí. Kanna obsahuje přírodní alkaloidy, mezi které patří zejména mesembrin, mesembrenon a mesembrenol. Tyto alkaloidy mají hlavní vliv na účinky této rostliny a působí jako přirozená antidepresiva.

  • Snížení úzkosti, stresu a nervozity: Díky svým uklidňujícím účinkům nám navíc kanna může přinést klid a pomoci nám lépe zvládat stres i úzkost nebo snížit stav, kdy převládá nervozita. Co je pozitivum, je to, že se jedná o přírodní bylinu, tzn. že předcházíme tak chemickým vedlejším účinkům.

  • Zvýšení kognitivní výkonnosti: Některé studie naznačují, že kanna může zlepšovat kognitivní funkce, například paměť a soustředění. Ze zkušeností uživatelů se dá říct, že kanna dokáže pomoci se lépe soustředit a zpracovávat informace, což může být pro mnoho lidí v dnešní době obrovské plus.

Proč je koncentrace 10:1 nejlepší

Koncentrace 10:1 znamená, že extrakt je 10x koncentrovanější než původní rostlina, tzn. z deseti gramů rostlinného materiálu byl vyroben jeden gram extraktu. Tato koncentrace je považována za zlatou střední cestu, jelikož poskytuje vyvážený poměr účinnosti a bezpečnosti. Vyšší koncentrace mohou být až příliš intenzivní a nižší naopak nemusí vůbec dosáhnout účinků. Koncentrace 10:1 je dostatečně silná, aby fungovala, ale zároveň ne tak moc, aby vám způsobila nepříjemné vedlejší účinky. Je tedy nejlepší z toho důvodu, že si s ní můžete užít všechny benefity, které kanna extrakt nabízí a hlavně bez obav, že by se dostavily nežádoucí účinky.

Jak správně používat kanna extrakt?

Použití kanna extraktu může být snadné a příjemné, pokud víte, jak na to. Pojďme si tedy říct pár tipů, jak začít a na co si dát pozor.

Způsob užívání je zásadní a je na nás, který způsob nám bude nejvíce sedět. Existuje několik způsobů, jak můžete kanna extrakt používat:

Orální užívání (polknutí)

Nejjednodušší je dát si malé množství přímo do úst, např. přimícháním kanna extraktu do vody nebo džusu pro lepší chuť. Je vždy dobré začít s menší dávkou a postupně zvyšovat, abyste sami zjistili, co vám nejlépe vyhovuje a předešli tak nežádoucím účinkům.

Šňupání

Tímto způsobem užívání kanny dosáhnete rychlejšího nástupu účinků. Proto se šňupání může být doprovázeno intenzivními účinky a je lepší být opatrný. Opakování je matka moudrosti a je tedy vždy lepší začínat po menších dávkách.

Čaj

Tento způsob se vrací k tradičnímu užívání kanny a lze při tomto užívání využít i kanna extrakt. Je to vcelku jednoduché, stačí smíchat extrakt s horkou vdou a dochutit pak podle potřeby a chutě, např. pomocí medu nebo citronu. Tento způsob je relaxační, který nám může poskytnout dlouhodobý pocit uvolnění.

Prášek

Co je dobré zmínit, tak mimo extrakt existuje i jemný prášek, který můžeme nazvat jako „mletou“ kannu. Prášek kanny se dávkuje v rozmezí 0,5 až 1 gramu denně a lze ho rozmíchat v menší sklenici vody. Ze záčatku se za optimální dávku považuje 0,5 gramu, poté lze postupně zvyšovat na základě vyšší tolerance a zkušenosti uživatele. Tato metoda nám poskytne mírný euforický účinek, ale také i redukci stresu a nervozity.

Stojí kanna extrakt za to?

Kanna extrakt je skvělá alternativa k syntetickým lékům, jelikož se jedná o přírodní produkt, který s sebou nese spoustu benefitů týkajících se našeho těla a mysli. Může být velmi užitečný pro lidi trpící mírnou až střední úzkostí, stresem nebo těm, kteří mají chuť si zlepšit náladu a uvolnit se. Odpověď je tedy ano, kanna extrakt rozhodně stojí za vyzkoušení. Mnoho uživatelů si kannu pochvaluje a popisuje jako jemnou, ale účinnou pomoc pro duševní pohodu.

 

Zpět do obchodu