Účinky kanna extraktu: Přehled a vědecké poznatky

Kanna neboli Sceletium tortuosum je sukulentní bylina, která původem pochází z Jižní Afriky. Je stálou tradicí afrických domorodých kmenů, byla součástí rituálů a sloužila hlavně jako přírodní lék. Do západní civilizace se dostala v první polovině 17. století, kdy ji zaznamenal nizozemský průzkumník a obchodník Jan van Riebeeck. Tento objev vedl k jejímu dalšímu studiu a rozšíření poznatků o této rostlině nazývané kanna.

Typy extraktů a jejich působení

Kanna obsahuje účinné látky, které se nazývají alkaloidy. Mezi dvě hlavní účinné látky patří mesembrin a mesembrenon. Tyto alkaloidy mají několik mechanismů působení na naši nervovou soustavu. Výsledné účinky extraktu kanny se odvíjí od množství obsahu těchto alkaloidů.

Mesembrin

Mesembrin působí primárně jako účinný SRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu). Jsou to látky působící na podobném principu jako SSRI (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu), který je považován za více známý než SRI. Tato látka tedy navyšuje množství serotoninu v synapsích a působí tak podobným způsobem jako současná antidepresiva. Serotonin je neurotransmiter přenášející signály mezi nervy. Pokud ho je nedostatek, způsobuje změny nálady, depresi, případně i poruchy spánku nebo podrážděnost až agresivitu. Serotonin je tedy klíčový pro naše fungování a jeho výše má vliv na naši mysl.

Dalším novým zjištěním je skutečnost, že mesembrin stimuluje aktivitu VMAT2 proteinu, který podporuje násrust hladin neurotransmiterů v synapsích, především dopamin. To může mít v kombinaci s dalšími mechanismy stimulační a euforické účinky. Ve zdravotnictví by tento efekt mohl mít potenciál pro léčbu poruch vyznačující se nedostatkem dopaminu, například Parkinsonova choroba nebo ADHD apod. VMAT2 je podložen studií, která je zveřejněna na stránce National Library of Medicine.

Mesembrenon

Masembrenon působí také jako SRI, ale jeho primární působení je však jako inhibitor enzymu fosfodiesterázy 4. PDE4 je přítomen v imunitních a zánětových buňkách, má tedy protizánětlivé účinky. Mezi další účinky patří i nootropické a neuroprotektivní. PDE4 inhibitory jsou v současnosti studovány jako potenciál pro léčbu neurodegenerativních poruch jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo dokonce roztroušená skleróza.

Co je společné u těchto alkaloidů, tak je to, že působí na endokanabinoidní receptory CB1, které dokážou ovlivnit míru bolesti. To má za následek analgetické účinky kanny.

Typy extraktů

  • Extrakty s vyšším obsahem mesembrinu

Tento typ extraktu se považuje za vhodný především při rekreačním využití. Díky svým mechanismům působení (VMAT2 a SRI) napodobují účinky rekreačních psychoaktivních látek. Kvůli svým stimulačním vlastnostem jsou tyto extrakty vhodné i pro léčbu neurotických stavů, které se vyznačují celkovým útlumem organismu, např. deprese, nedostatek motivace apod.

  • Extrakty s vyšším obsahem mesembrenonu

Tento typ extraktu by byl naopak užitečnější pro terapeutické využití. Protože působí spíše relaxačně, je vhodný při léčbě neurotickým poruch, které jsou způsobeny stresem, úzkostí, panickou atakou apod. Tento antidepresivní účinek by mohl mít na starost i mesembrin, ale díky jeho stimulujících účinků by mohl u citlivějších jedinců nebo při nadměrné dávce zhoršit průběh těchto neuróz. Ve zdravotnictví jsou extrakty bohaté na mesembrenon díky PDE4 využívány pro potenciální léčbu neurodegenerativních poruch. Studie v roce 2022 poskytla nové důkazy o terapeutickém potenciálu.

Účinky kanna extraktu

Africká kanna je fascinující rostlinou, která nám může přinést mnoho benefitů. Je několik podob této byliny, mezi ně právě patří i extrakt. Kanna extrakt má výraznou sílu a je velmi oblíbený pro své intenzivní účinky:

  • Podpora kognitivních funkcí: Některé studie naznačují, že kanna může zlepšovat kognitivní funkce, například paměť a soustředění. Ve studii zabývající se zvládání úzkosti, deprese a kognitivních poruch, se objevují další klinické důkazy této rostliny.

  • Povzbuzení: Přesto, že kanna poskytuje povzbuzující účinky, nejedná se o drogu v tradičním smyslu slova. Nezpůsobuje totiž závislost ani samotné halucinace a lze ji považovat za bezpečnou a šetrnou alternativu k některým farmaceutickým produktům.

  • Zlepšení nálady: Mezi hlavní přínosy kanny řadíme pozitivní vliv na naši náladu. Kanna je obecně efektivní v zlepšování celkového duševního stavu a poskytuje nám pocit pohody kvůli svým antidepresivním účinkům, které nám mohou pomoci při boji s depresí.

  • Snížení stresu, úzkosti a nervozity: Díky svým uklidňujícím účinkům nám navíc kanna může přinést klid a lepší zvládání stresu i úzkosti. Je však důležité dodržovat doporučené dávkování a předejít tak možným vedlejším účinkům, které by mohly mít opačný efekt.

 

 

 Odkazy:

 

Zpět do obchodu