Spirulina a 5 tipů, proč ji začít užívat

Spirulina je modrozelená mikrořasa, která je často označována jako superpotravina díky svému bohatému nutričnímu profilu. Pojďme si říct 5 hlavních důvodů, proč začít spirulinu užívat.

Přírodní síla spiruliny

Spirulina je cyanobakterie, která je specifická svou typickou spirálou, díky které dostala i svůj název. Jedná se o prospěšnou sinici a vodní bakterii, kterou můžeme najít v mnoha potravinových doplňcích. Patří k alternativním přírodním způsobům boje proti nejrůznějším onemocněním, a tak zkvalitněním naší komplexní stravy.

Zde je 5 tipů, proč tuto fascinující superpotravinu užívat:

1. Nutriční bomba

Spirulina je doslova nabitá živinami. Tato superpotravina obsahuje:

  • Bílkoviny: Asi 60-70 % spiruliny tvoří bílkoviny, včetně esenciálních aminokyselin, které jsou pro tělo potřebné a samo si je nedokáže vytvořit. Pokud hledáte přírodní alternativu proteinového nápoje nebo jednoduše chcete doplnit bílkoviny, spirulina může být tím pravým řešením.

  • Vitamíny a minerály: Spirulina je navíc bohatá na vitamíny B12, A, C, E a minerály jako železo, hořčík a draslík. Tyto živiny jsou klíčové pro energii, zdraví krve a mnoho dalších tělesných funkcí.

  • Antioxidanty: Spirulina obsahuje i fykocyanin, což je barvivo, které spirulině dodává její tmavě modré zbarvení a zároveň ji poskytuje protizánětlivé a antioxidační účinky.

  • Dále spirulina obsahuje betakaroten a GLA (kyselina gama-linolenová), která patří mezi esenciální mastné kyseliny omega-6 a vyskytuje se i např. v mateřském mléce.

Díky jejímu složení se spirulina stává zajímavým doplňkem stravy pro vegany a vegetariány, kteří hledají přirozené zdroje důležitých živin.

2. Energie a vitalita

Pokud se cítíte unavení nebo potřebujete zvýšit svou energii, spirulina může být tím správným krokem, jak toho dosáhnout. Díky vysokému obsahu bílkovin a živin, které spirulina obsahuje, může zlepšit vaši energii a jednoduše vám pomoci cítit se lépe. Spirulina je oblíbená mezi sportovci i mezi lidmi s náročným životním stylem, protože pomáhá zlepšit výkon a rychlejší regeneraci.

3. Podpora imunitního systému

Spirulina mimo energii, může posílit i imunitní systém. Obsahuje totiž látky, které mají protizánětlivé vlastnosti. To znamená, že může pomoci lépe odolávat infekcím a udržet dlouhodobé zdraví.

4. Zdraví srdce

Bylo zjištěno, že spirulina obsahuje fykocyanin, což je pigment, který snižuje krevní tlak. Spirulina zároveň i snižuje cholesterol. Pravidelná konzumace spiruliny snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu „dobrého“.

5. Detoxikace a hubnutí

Spirulina je skvělý způsob, jak detoxikovat tělo a zlepšit trávení. Je bohatá na chlorofyl, který pomáhá vylučovat toxiny z těla a podporuje zdraví střev. Na rozdíl od chlorelly je spirulina snadno stravitelná superpotravina. Co je navíc bonusem je to, že spirulina nízkokalorická a zároveň snižuje chuť k jídlu. Užíváním spiruliny budete mít své stravovací návyky pod kontrolou a některé studie i zmiňují její účinky na hubnutí. Díky tomu, že spirulina obsahuje spoustu důležitých nutrientů a je nízkokalorická, může pomoci k tzv. kalorickému deficitu a zároveň stravu udržet dostatkem důležitých látek.

Jak ji užívat?

  • Začít pomalu: Pokud je pro vaše tělo spirulina novinkou, doporučuje se začít s malou dávkou, např. 1 až 2 gramy denně. Postupně a přirozeně dávku pak můžete zvyšovat na 3 až 5 gramů denně.

  • Formy užívání: Spirulinu můžete užívat, jak ve formě tablet, tak i v prášku a v kapslích. Je na vás, kterou metodu zkusíte, každá má svoje plusy a mínusy. Například pomocí prášku můžete spirulinu přidat do smoothie nebo různých receptů.

Malý zázrak pro velké změny

Každá dávka spiruliny obsahuje nejen bohatou historii, ale i vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů, které jsou pro naše tělo prospěšné. Spirulina je jako tajný recept na zdraví v jedné lžičce. Díky vysokému obsahu živin, schopnosti posílit imunitu, podpoře srdce a detoxikaci, je spirulina skvělým doplňkem pro každého, kdo chce být v nejlepší formě.

 

 

 

Zpět do obchodu