Proč naše tělo potřebuje elektrolyty a jak je doplnit?

Elektrolyty – slyšíme o nich pořád, ale víme vůbec, co to vlastně je a proč jsou pro naše tělo tak důležité? Mnohdy máme pocit, že se o ně musíme starat jen při sportu nebo velké námaze, ale pravda je, že elektrolyty hrají klíčovou roli každý den. Pokud je jich málo, může nám to dát tělo rychle najevo únavou, křečemi nebo dehydratací. Jak tedy zajistit, aby nám nechyběly? A jak poznat, že je čas je doplnit? Pokračujte ve čtení a zjistíte, proč jsou elektrolyty základním stavebním kamenem našeho zdraví.

Co jsou elektrolyty a proč jsou důležité?

Elektrolyty jsou v podstatě minerály v těle, které mají elektrický náboj. Mezi hlavní elektrolyty patří hořčík, sodík, vápník, draslík, chloridy a fosfor. Každá z těchto látek má v těle specifickou funkci a je pro tělo nezbytná. Je důležité, aby nejen byly v těle, ale aby i správně fungovaly, a to zapříčiňuje hlavně jejich poměr. V minulosti se říkalo, že elektrolyty a minerály jsou důležité pouze pro sportovce, ale pravdou však je, že elektrolyty a minerály potřebujeme my všichni.

Naše tělo je tvořeno až ze 60 % vodou a elektrolyty se vyskytují v celém našem těle. Elektrolyty se vyskytují v krvi, tekutinách i v buňkách a kolem nich.

Proč název elektrolyty?

Tento název si tyto minerály zasloužily tím, že jsou zodpovědné za přenos elektrických impulsů mezi buňkami. Zjednodušeně se jedná o minerály, které mají ve vodě buď kladný nebo záporný elektrický náboj. Elektrolyty jsou pro naše tělo nezbytné, jelikož nám pomáhají udržovat rovnováhu mezi tekutinami uvnitř i vně buněk a také podílejí se na regulaci nervové a svalové funkce, hydrataci i krevním tlaku.

Jak doplnit elektrolyty?

Nejjednodušší a zároveň nejpřirozenější způsob, jak doplnit elektrolyty, je z potravin. Potraviny bohaté na elektrolyty zahrnují banány, které jsou bohaté hlavně na draslík. Také mezi ně patří špenát, jogurt, avokádo, kokosová voda a slané pokrmy, jako jsou oříšky nebo sýry. Kokosová voda je skvělý přírodní zdroj elektrolytů, který může rychle nahradit ztráty po intenzivním cvičení.

Další možností jsou doplňky stravy nebo sportovní nápoje, které obsahují směs elektrolytů a cukrů. Tyto nápoje jsou navrženy tak, aby rychle nahradily elektrolyty ztracené potem během dlouhotrvající fyzické aktivity, což může být užitečné při maratonu nebo jiných náročných sportech. Je však důležité vybrat si ty, které neobsahují příliš mnoho přidaného cukru.

Kdy je potřeba elektrolyty doplnit?

Ne každý potřebuje každý den extra dávku elektrolytů, ale jsou situace, kdy jejich doplnění dává smysl. Například, pokud se věnujete intenzivnímu tréninku, strávíte dlouhý den na slunci nebo jste nemocní a trpíte průjmem či zvracením, vaše tělo může ztratit velké množství elektrolytů. V těchto případech může být doplnění elektrolytů klíčové pro rychlejší zotavení a návrat do běžného stavu.

Příznaky a důsledky nedostatku elektrolytů

To, že máme nedostatek elektrolytů, nemusíme na začátku vůbec vnímat. Příznaky se začnou projevovat až časem. Také i záleží, o kolik elektrolytů v organismu přijdeme. Ty nejčastější příznaky nedostatku elektrolytů je únava, svalové křeče, bolesti hlavy a závratě. Ve většině případů nebo skoro vždy je nedostatek elektrolytů spojen s dehydratací. Mimo příznaky existují i důsledky, které kvůli nedostatku elektrolytů mohou nastat:

  • Srdeční problémy: Při větší ztrátě elektrolytů může docházet k poruchám srdečního rytmu. Nepravidelný srdeční rytmus a další srdeční problémy pak mohou vyústit do vážnějších zdravotních problémů, pokud se nedostatek elektrolytů neřeší.

  • Špatný výkon a regenerace svalů: Nedostatečné množství elektrolytů v těle může vést ke sníženému svalovému výkonu a taky pomalejší regeneraci svalů.

  • Poruchy hydratace: Jak už bylo zmíněno, dehydratace, která je způsobena nedostatkem elektrolytů, může zhoršit schopnost těla regulovat teplotu. To může být zvlášť nebezpečné během fyzické aktivity nebo ve větším horku.

  • Dlouhodobé zdravotní problémy: Obecně platí, že pokud bude nedostatek elektrolytů přetrvávat, tak může přispět k vývoji chronických zdravotních komplikací, např. onemocnění ledvin.

Pamatujte, že stejně jako u všeho i zde platí pravidlo zlaté střední cesty. Příliš mnoho elektrolytů může být škodlivé stejně jako jejich nedostatek. Například nadbytek sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním komplikacím.

 
Zpět do obchodu