Pěstování konopí v ČR

Popularita konopných produktů a samotného konopí stále roste a s tím se objevuje i velký otazník, co se týká pěstování této fascinující rostliny. Jak to tedy aktuálně s pěstováním konopí v České republice v roce 2024 ve skutečnosti je? 

Pět rostlin konopí je mýtus?

Je možné, že už jste se s tímto často používaným heslem setkali. „Pěstovat pět rostlin je legální“ je ale omyl, který se rozšířil mezi lidmi. Pěstování konopí záleží na více faktorech, než je počet rostlin. Pojďme si to více přiblížit ať v tom máme jasno.

  • Dekriminalizace nebo legalizace

Pěstování do počtu pěti rostlin je v České republice dekriminalizováno, tzn. že konopí není plně legální. Pokud člověk pěstuje jednu až pět rostlin konopí nebo u sebe přechovává až deset gramů sušiny, nepáchá trestný čin. Hrozí jim však ztráta úrody, zabavení rostlin a také možná pokuta, která se pohybuje až do výše 15 tis. Kč. I když je známo, že policie po malopěstitelích aktivně nepátrá, je dobré si uvědomit to, že když  vás někdo udá, tak policie musí konat.

  • Obsah THC

Dalším kritériem, na kterém závisí pěstování a vůbec užívání konopných produktů je stanovený limit obsahu THC. Jelikož konopí s obsahem látky THC nad 1 % je nelegální. Dle nařízení vlády č. 167/1998 Sb. o návykových látkách se musí obsah THC vlézt do 1 %.

  • Sklizeň

Co je dalším a hlavním předmětem posouzení, zda se jedná o trestný čin, je sklizeň. V případě, že rostlinu začnete sušit, tak se dopouštíte trestného činu a to bez ohledu na množství sušiny. Je důležité si tedy uvědomit to, že sušení jakéhokoliv množství konopí se v České republice považuje za výrobu drog.

Trest za pěstování?

V případě posouzení, že se jedná o trestný čin, může hrozit až pět let odnětí svobody. Trestným činem je např. pěstování více než 5 rostlin. Tresty ale mohou být i peněžité, jak už bylo zmíněno nebo může dojít k zabavení, jak samotného konopí, tak i zařízení a materiálů k jeho pěstování. Pokud u sebe přechováváte menší množství, tzn. méně než 10 gramů, jedná se pouze o přestupek. Zajimavé je zmínit to, že pro české právo není zásadní o jak závažnou drogu jde. Trestní sazbu ale udává množství.

Podle aktuálních pravidel se může stát, že pachatelé dostanou mnohdy mnohem přísnější trest, než by dostali třeba za násilný čin. Tímto faktem je důkazem například devětadvacetiletý Matěj Černý, který dostal za pěstování konopí, natvrdo 12 let. Co se zdá za nereálné, je pouze podmínka za znásilnění. Je těžké si pak představit, že člověk pěstující konopí má delší trest než lidi, kteří násilně ublížili jinému člověku. Zda se vám to zdá spravedlivé už musíte posoudit sami.

Samotné pěstování konopí

Pokud splňujeme výše uvedená kritéria a řídíme se jimi, pak je pěstování konopí částečně legální. Pojďme si teď říct, jak co nejefektivněji pěstovat tuto zázračnou rostlinu.

  • Kde pěstovat?

Na místě, kde zasadíte svou rostlinu, velice záleží a od toho se může odvíjet i to, jak se jí vůbec bude dařit. Konopí obecně potřebuje hodně světla, a to ve všech fázích. Prvním krokem je tedy najít slunné a zároveň chráněné místo. Je dobré se zaměřit i na kvalitu půdy, kdy by hodnota pH půdy měla být ideálně mírně zásaditá, tzn. pH 7 až 7,3.

  • Kdy pěstovat?

Nejprve je dobré si říct, jestli konopí budete pěstovat venku nebo vevnitř. Pokud si zvolíte možnost sázet venku, je ideální sázet na jaře, např. koncem dubna. Jelikož v tomto období se zvyšuje teplota půdy. Co se týká s pěstováním konopí vevnitř, tak se může začít pěstovat už ke konci února nebo začátkem března.

Semena konopí by se měly zasívat 2 až 3 cm hluboko a přibližně 2 cm od sebe. Je velmi důležité, aby mělo osivo dostatek vlhkosti a teplota se pohybovala max. na 25 °C.

Budoucnost konopí

Dříve byl stanovený limit u konopí 0,2 % THC, nyní se limit zvýšil až na 1 % THC. K částečné legalizaci se tedy pomalým krokem dostáváme. Stále se ale objevují protichůdné názory, co se týká konopí obecně. Má jednoduše svoje zastánce a zároveň i odpůrce. Vývoj legalizace konopí nicméně stále pokračuje a směřuje k větší otevřenosti.

V roce 2022 došlo k novelizaci zákona upravujícího pěstování konopí pro léčebné účely. S tím se zároveň rozšířily možnosti pěstování a vývoz konopí do zahraničí. Došlo k tedy celkovému usnadnění procesů týkajících se použití marihuany pro léčebné účely a nakládání s technickým konopím.

Současné zákony jsou přísné a kriminalizují pěstování, držení i prodej konopí. Řada evropských států už k liberalizaci přistoupila, nicméně Česká republika postupuje opatrněji. Nový zákon o psychomodulačních látkách by ale mohl vstoupit v platnost už v roce 2025, což by mohlo být významným krokem k větší otevřenosti vůči rekreačnímu užití konopí.

Zpět do obchodu