Mýty a fakta o užívání Ashwagandhy

Ashwagandha, často označována jako „indický ženšen“ nebo „životabudič“, je jednou z nejznámějších bylin v ajurvédské medicíně. Její popularita v posledních letech výrazně vzrostla, a to nejen díky jejím potenciálním zdravotním přínosům, ale i díky různým mýtům a nejasnostem, které ji obklopují. Pojďme se podívat na některé z nejčastějších mýtů a fakta, které s užíváním Ashwagandhy souvisejí.

Úvod do ashwagandhy

Ashwagandha neboli Withania somnifera je bylina, která má léčivé účinky a dlouhodobě je používána v tradiční ájurvédské medicíně. Tato bylina pochází z Indie a střední Asie. To co je na této bylině nejvíce jedinečné, jsou její kořeny, které se používají k výrobě léků a doplňků stravy.

Účinky ashwagandhy

  1. Snížení stresu a úzkosti: Ashwagandha je známá pro své schopnosti, které pomáhají snižovat hladinu stresu a úzkosti. Tímto účinkem se stala populární zejména mezi studenty, kteří si chtějí v průběhu studiu dopřát více klidu a méně stresu. Nemusí být jen výhodou studentů, ale všech, na které dopadá tlak po náročném dni. Studie ukazují, že může pomoci snížit hladiny kortizolu, což je hormon stresu.

  2. Zlepšení duševní pohody: Mnoho uživatelů, kteří ashwagandhu zkusili, si všimli lepšího soustředění a jasnosti myšlení, což může být prospěšné pro každodenní život.

  3. Podpora imunitního systému: Začíná podzim alias období rýmy. Je na místě dopřát svému tělu to, co potřebuje. Ashwagandha obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, tím se pak tělo chrání před nemocemi a podporuje tak zdravý imunitní systém.

  4. Zlepšení fyzické výkonnosti: Některé studie naznačují, že ashwagandha může vést k lepšímu fyzickému výkonu a zlepšit svalovou sílu. Díky tomu je i tato bylina oblíbená mezi sportovci a lidmi, kteří se věnují fitness.

  5. Podpora hormonální rovnováhy: Ashwagandha může pomoct udržovat zdravou hladinu hormonů, včetně testosteronu. Hormonální rovnováha je důležitá, jak pro ženy, tak i pro muže.

Ashwagandha: Odhalení pravdy za mýty a fakty

Když už jsme se lehce seznámili s ashwagandhou, tak si pojďme říci pravdu a vyvrátit či naopak potvrdit různé mýty o jejím užívání.

„Ashwagandha je pouze pro ženy“

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že ashwagandha je vhodná pouze pro ženy, protože se často propaguje jako prostředek na zklidnění a zvládání stresu. Skutečnost je taková, že ashwagandha může přinést výhody jak ženám, tak mužům. U mužů může podporovat zdravou hladinu testosteronu a zlepšovat sexuální zdraví, což ji činí užitečnou bylinou pro oba pohlaví.

„Ashwagandha je psychoaktivní“

Někteří lidé se domnívají, že užívání ashwagandhy může způsobit „psychoaktivní“ efekty, což však není pravda. Ashwagandha má adaptogenní vlastnosti, což znamená, že pomáhá tělu lépe se vyrovnávat se stresem, aniž by vyvolávala euforické nebo omamné stavy. Místo toho může pomoci zklidnit mysl a podpořit soustředění.

„Všechny formy ashwagandhy jsou stejné“

Trh je rozmanitý a existuje mnoho různých form ashwagandhy – od prášků, kapslí, po tinktury. Je důležité vybírat kvalitní produkty, které obsahují standardizovaný extrakt s vysokým obsahem účinných látek. Ashwagandha je i často součástí různých multivitaminových doplňků stravy, kde prospěšné látky kombinují. Ne všechny výrobky na trhu jsou stejně účinné, a proto je dobré věnovat pozornost původu a výrobci.

„Užívání ashwagandhy má dlouhou historii“

Ano! Ashwagandha je součástí ajurvédské medicíny po tisíce let. Její účinky byly ověřeny generacemi a dnes je široce uznávána i moderní vědou. Mnoho studií podporuje tradiční tvrzení o jejích zdravotních přínosech, což z ní činí cenný doplněk zdravého životního stylu.

„Ashwagandha může pomoci s úzkostí a stresem“

Poslední mýtus či fakt se pohybuje okolo boji proti stresu a úzkosti. Možná jsme si už napověděli v úvodu, zda je to pravda či nikoliv. To, že ashwagandha může pomoci s úzkostí a stresem je fakt! Jedná se o nejvíce prokázaný přínos ashwagandhy.

„Ashwagandha má vliv na emoce“

Dalším mýtem je, že ashwagandha může ovlivnit emoce uživatelů. Někteří lidé se domnívají, že užívání této byliny může vyvolat silné emocionální reakce. V minulosti se dokonce hovořilo o tom, že ashwagandha může způsobit horší projevování emocí a utlumovat tak citové reakce člověka. Skutečnost je však taková, že ashwagandha pomáhá stabilizovat náladu a zklidnit mysl, což může vést k lepší emoční rovnováze. To z ní činí užitečný doplněk pro ty, kteří se potýkají s výkyvy nálad.

Zpět do obchodu