Laboratorní testy kratomu: Vyhněte se nebezpečným produktům

Jak zjistit, zda je kratom, který kupujete, opravdu bezpečný? Laboratorní testy jsou důležitým nástrojem pro odhalení nebezpečné látky a zajištění, že produkt splňuje požadovanou kvalitu. Pokud vás zajímá, proč jsou testy nezbytné a jaké riziko může skrývat neotestovaný kratom, čtěte dál a dozvíte se více.

kratom test

Klíčové body:

  1. Laboratorní testy kratomu zajišťují bezpečnost, odhalují těžké kovy a další škodliviny.
  2. Rizikové příměsi zahrnují těžké kovy, pesticidy, mikroorganismy a syntetické látky.
  3. Testy ověřují účinné látky jako mitragynin a 7-hydroxymitragynin, pro správné složení.
  4. Nezávislé laboratoře provádějí testy na čistotu, těžké kovy, pesticidy a alkaloidy.
  5. Testování kratomu není zatím povinné, ale doporučujeme kupovat pouze otestovaný kratom pro bezpečnost

Proč se dělají laboratorní testy kratomu?

Laboratorní testy kratomu se provádějí z několika důvodů – především, aby se zkontrolovala kvalita a bezpečnost kratomu. Kvalita prodávaného kratomu může být velmi proměnlivá. Důvodem jsou různé podmínky při pěstování, sklizni a zpracování. Laboratorní testy jsou proto důležité k zajištění, že produkt neobsahuje nebezpečné látky, a že je jeho složení v souladu s očekáváními.

Možné nevhodné látky v kratomu

Bohužel se stává, že některé produkty s kratomem obsahují látky, které by tam být neměly. Častými problémy jsou přítomnost těžkých kovů (například olovo, kadmium, arsen), pesticidů nebo mikroorganismů, jako jsou bakterie a plísně. Takové kontaminace mohou být zdraví škodlivé a zvyšují riziko závažných zdravotních komplikací.

Dalším rizikem je možnost, že někteří prodejci přidávají do kratomu syntetické látky, aby zesílili jeho účinky. Tyto přídavky mohou být nebezpečné, zvlášť pokud spotřebitel neví, že jsou součástí produktu.

Správné látky a jejich množství

Kratom by měl obsahovat především dvě hlavní účinné látky, a to mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Mitragynin je nejvíce zastoupený alkaloid v kratomu a jeho množství se obvykle pohybuje mezi 1 % a 2 % sušiny. 7-hydroxymitragynin se vyskytuje v menším množství, většinou okolo 0,01 % až 0,02 %. Tyto látky jsou zodpovědné za účinky kratomu, které mohou být stimulační nebo naopak relaxační, v závislosti na dávkování.

Laboratorní testy tak pomáhají ověřit, že kratom neobsahuje škodlivé příměsi a zároveň má správný podíl účinných látek, což zajišťuje jeho bezpečnost a účinnost pro spotřebitele.

kratom test (1)

Jaké laboratorní testy jsou nutné?

Při testování kratomu se obvykle provádí několik základních typů testů:

  1. Testy na čistotu: Zkoumá se, zda produkt neobsahuje nečistoty, jako jsou plísně, bakterie nebo mikroorganismy. Tyto testy jsou důležité, protože kontaminovaný kratom může způsobit zdravotní problémy (v extrémně ojedinělých případech i potíže s játry).
  2. Testy na těžké kovy: Kratom může být kontaminován těžkými kovy, jako jsou olovo, rtuť nebo kadmium, což může být nebezpečné. Laboratoře měří jejich hladiny, aby zjistily, zda jsou v bezpečném rozmezí.
  3. Testy na pesticidy: Při pěstování kratomu se někdy používají pesticidy, které mohou zůstat v konečném produktu. Testy hledají stopy těchto chemikálií.
  4. Testy na obsah alkaloidů: Kratom obsahuje účinné alkaloidy, především mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Testy ověřují koncentrace těchto látek, což ovlivňuje účinek kratomu.

Kdo provádí testování kratomu?

Testování obvykle provádějí nezávislé akreditované laboratoře, které se specializují na testování rostlinných produktů a doplňků stravy. Pěstitele kratomu nebo distributoři často tyto laboratoře najímají, aby jejich produkty byly certifikovány jako bezpečné. Každý poctivý prodejce kratomu obvykle výsledky těchto testů zveřejňuje pro své zákazníky.

Kontrola kvality je důležitá, ale ne všichni prodejci dodržují stejnou úroveň standardů. V některých zemích neexistuje žádná přímá regulace kratomu, což znamená, že prodejci nemusí dodržovat přísná pravidla. Proto je důležité kupovat kratom od prodejců, kteří jsou transparentní a poskytují laboratorní výsledky svých produktů.

Jsou testy spolehlivé a odhalí vše?

Testy jsou většinou velmi spolehlivé, pokud jsou prováděny v kvalitních a akreditovaných laboratořích. Nezávislé laboratorní testy dokážou odhalit většinu nebezpečných látek, ale stoprocentní záruku bezpečnosti nelze nikdy dát. 

Výsledky testů mohou být ovlivněny i tím, jak byly vzorky kratomu odebrány – pokud nejsou odebrány reprezentativně, test nemusí odhalit všechny potenciální problémy. I když produkt testem projde, může se časem změnit poměr látek nebo jiné hodnoty, nejčastěji při nesprávném dlouhodobém skladování kratomu, což může ovlivnit jeho kvalitu a bezpečnost.

kratom praha

Proč nejsou laboratorní testy kratomu standardem v EU?

Laboratorní testy kratomu nejsou v EU běžné z několika důvodů. Kratom je sice populární jako alternativní léčivo, ale jeho právní status v EU je různý. To ovlivňuje, jak je kontrolován a testován.

  1. Právní nejasnosti V různých zemích EU platí různé zákony. Někde je kratom legální, jinde zakázaný. Například ve Francii se nemůže prodávat, ale v Nizozemsku nebo v Česku je legální (v říjnu 2024). Kvůli těmto rozdílům neexistuje jednotný postup testování.
  2. Chybí regulace a kontrola Není žádná evropská organizace, která by kontrolovala kvalitu kratomu. Na rozdíl od léků nebo doplňků, kde jsou jasná pravidla, kratom se často prodává bez přísných kontrol.
  3. Nejasná bezpečnost Vědci se stále neshodli, zda je kratom bezpečný. Některé studie ukazují, že může pomoci při bolesti nebo závislosti na opioidech, ale jiné varují před závislostí a otravou. Kvůli těmto nejasnostem není jasný ani testovací proces.
  4. Vysoké náklady Testování kratomu na toxické látky nebo jiné nečistoty je drahé. Poptávka po kratomu není v EU tak velká, aby se testování vyplatilo.
  5. Nízký tlak od veřejnosti U jiných doplňků nebo léků je tlak na kvalitu vysoký, ale u kratomu to zatím neplatí. Počet uživatelů kratomu v EU není tak velký, aby to vyvolalo nutnost pravidelného testování.

I když testování kratomu není povinné, každý by ho měl vyžadovat. Pokud prodejce nemá laboratorní testy, nekupujte od něj.

My ve společnosti Kratomit jsme si již nechali udělat několik odborných rozborů našeho kratomu. A pokračujeme v tom na pravidelné bázi, abychom měli jistotu, že náš dodavatel nám dodává stále stejný produkt. A to i přesto, že s tímto pěstitelem spolupracujeme už dlouhé roky a vždy nám dodával 100% zboží

Testy provádíme často, abychom vám mohli nabídnout skvělý, kvalitní, čistý a účinný kratom. Jeden z našich laboratorních testů, a to od velmi uznávané laboratoře na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, je zde: BAFA_protokol_kratomit.

Zpět do obchodu