Jaké jsou účinky Bujarníku Yohimbe? Podpora sexuálního libida

Co to je Bujarník Yohimbe?

Bujarník Yohimbe (Pausinystalia yohimbe) je strom, který pochází z oblastí západní a střední Afriky, konkrétně z Kamerunu, Gabonu a Konga. Po staletí je kůra tohoto stromu používána v tradiční africké medicíně především jako afrodisiakum a léčivý prostředek na různé zdravotní problémy. Yohimbe se stal populárním po celém světě díky svým údajným schopnostem zlepšovat sexuální výkon a zvyšovat energii.

V dnešním článku se zaměříme na extrakt z kůry Bujarníku Yohimbe s obsahem 20% Yohimbinu, který je jednou z nejúčinnějších forem tohoto doplňku.

Definice a složení extraktu

Extrakt z kůry Bujarníku Yohimbe 20% se získává z vnitřní vrstvy kůry stromu. Tento extrakt je bohatý na alkaloidy, přičemž hlavní účinnou složkou je Yohimbin. Když se mluví o "20% extraktu", znamená to, že 20% celkového obsahu tvoří Yohimbin. Tento specifický podíl je považován za ideální pro dosažení maximálního terapeutického účinku.

Proces získávání extraktu z kůry

Kůra Bujarníku Yohimbe je nejprve sklizena a následně sušena. Poté se mechanicky nebo chemicky zpracovává za účelem získání čistého extraktu, který je standardizován na 20% obsah Yohimbinu. Tento proces zajišťuje, že každý gram extraktu obsahuje přesně stanovené množství aktivní složky, což je klíčové pro konzistentní účinnost produktu.

Hlavní aktivní látky v Yohimbe

Yohimbin je hlavní alkaloid obsažený v kůře Bujarníku Yohimbe. Chemicky se jedná o indolalkylamin, který působí jako antagonista alfa-2 adrenergních receptorů. Blokováním těchto receptorů Yohimbin zvyšuje hladiny norepinefrinu a adrenalinu, což vede ke zvýšení průtoku krve a zlepšení nervové aktivity, zejména v oblastech spojených se sexuální funkcí a energetickou hladinou.

Další alkaloidy v kůře Bujarníku Yohimbe

Kromě Yohimbinu obsahuje kůra Bujarníku Yohimbe i další alkaloidy, jako jsou rauhimbin a korinantin. Tyto látky mají podobné, ale méně výrazné účinky než Yohimbin, a přispívají k celkovému účinku extraktu. Přesto je Yohimbin nejvíce zkoumanou a účinnou složkou.

Rozbor obsažených látek

Norepinefrin: Norepinefrin (někdy nazývaný také noradrenalin) je neurotransmiter a hormon, který sehrává velkou roli v tělesné reakci na stres, známé jako "boj nebo útěk" (fight-or-flight response). Je syntetizován v nadledvinách a vylučován do krevního oběhu. Účinky norepinefrinu zahrnují zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, rozšíření průdušek a zvýšení průtoku krve do svalů, zvýšení hladiny cukru v krvi pro rychlou energii a stimulaci mozku a zvýšení bdělosti.

 Adrenalin: Adrenalin (nebo také epinefrin) je dalším důležitým hormonem a neurotransmiterem, který pomáhá tělu reagovat na stres. Účinky adrenalinu zahrnují zvýšení srdeční frekvence a síly srdečního stahu. Adrenalin umožňuje lidskému tělu rychleji se připravit na fyzickou aktivitu, která byla v minulosti důležitá pro přežití.

Rauhimbin: Rauhimbin je Yohimbin-podobný alkaloid nalezený v kůře Yohimbe. Účinky se liší pouze minimálně od Yohimbinu, ačkoli je méně výzkumně zkoumán a pravděpodobně má menší potenciál. Rauhimbin může způsobovat zlepšení průtoku krve, podporu sexuální výkonnosti a zvýšení energetické hladiny.

Corinanthean: Corinanthean je další alkaloid obsažený v kůře Bujarníku Yohimbe. Má podobné vlastnosti jako Yohimbin a rauhimbin, ale jeho specifické účinky nebyly tak detailně zkoumány. 

Jak Yohimbin ovlivňuje centrální nervový systém

Yohimbin působí na centrální nervový systém tím, že blokuje alfa-2 adrenergní receptory, což vede ke zvýšení uvolňování norepinefrinu. Tento neurotransmiter hraje klíčovou roli v regulaci nálady, energie a bdělosti. Zvýšené hladiny norepinefrinu mohou způsobit pocit vyšší energie, zlepšení nálady a zvýšení pozornosti, což jsou faktory, které mohou mít pozitivní dopad na celkovou fyzickou a mentální výkonnost.

Vliv na oběhový systém a průtok krve

Jedním z nejdůležitějších účinků Yohimbinu je jeho schopnost zvyšovat průtok krve v těle. Blokováním alfa-2 receptorů dochází k rozšíření krevních cév, což umožňuje lepší cirkulaci krve, zejména v periferních oblastech těla, jako jsou končetiny a pohlavní orgány. Tento účinek je klíčový pro jeho využití jako afrodisiaka, protože lepší prokrvení může vést ke zlepšení sexuální výkonnosti a zvýšení libida.

Účinky na zvýšení libida a sexuální výkonnost

Řada klinických studií se zaměřila na účinky Yohimbinu na sexuální výkonnost, zejména u mužů s erektilní dysfunkcí. Výsledky ukazují, že Yohimbin může být účinný při zlepšování erektilní funkce díky svému vlivu na zvýšení průtoku krve a nervové stimulace. Studie naznačují, že účinky jsou nejvíce patrné u jedinců s mírnou až středně těžkou erektilní dysfunkcí.

Přínosy Bujarniku Yohimbe pro muže a ženy

I když je Yohimbin tradičně spojován s podporou mužské sexuální výkonnosti, existují důkazy, že může mít pozitivní vliv i na ženské libido. Zvýšení průtoku krve a zvýšená nervová aktivita mohou zlepšit sexuální prožitek a stimulovat libido u žen. Yohimbin může být tedy považován za univerzální podporovatel libida.

Možné synergické účinky s jinými doplňky

Yohimbin může být kombinován s dalšími bylinami a doplňky, které podporují sexuální zdraví, jako jsou tribulus terrestris, maca nebo L-arginin. Tyto kombinace mohou synergicky zlepšovat celkové účinky na libido a sexuální výkonnost, a to jak u mužů, tak u žen.

Jak Yohimbin podporuje fyzickou výkonnost

Yohimbin je často užíván atlety a fyzicky aktivními jedinci pro jeho schopnost zvyšovat energii a zlepšovat fyzickou výkonnost. Zvýšené hladiny norepinefrinu a adrenalinu mohou zlepšit vytrvalost, snížit únavu a zvýšit schopnost těla zvládat intenzivní fyzickou aktivitu. Yohimbin může také podpořit metabolismus, což vede k rychlejšímu spalování tuků. Klientela Yohimbin se pohybuje také v pornografickém průmyslu, kde je podpora libida kritická.

Vliv na únavu a vytrvalost

Zvýšený průtok krve a nervová stimulace způsobené Yohimbinem mohou vést k snížení pocitu únavy a zlepšení celkové vytrvalosti. Tyto účinky jsou obzvláště užitečné pro osoby, které hledají přírodní způsoby, jak zvýšit svou fyzickou výdrž během tréninku nebo v každodenním životě.

Hubnutí a ztráta tuku

Yohimbin je populární mezi těmi, kteří se snaží snížit tělesný tuk, díky jeho schopnosti blokovat alfa-2 receptory v tukových buňkách. Tento proces podporuje uvolňování mastných kyselin z tukových zásob, což usnadňuje jejich spalování během fyzické aktivity. Studie ukazují, že Yohimbin může být obzvláště účinný při cílené redukci tuku v problémových oblastech, jako jsou boky a břicho.

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Kromě svých účinků na energii a libido má Yohimbin také silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto účinky mohou přispět k ochraně buněk před poškozením volnými radikály a snížení zánětlivých procesů v těle. To může mít pozitivní dopad na celkové zdraví a podporovat dlouhověkost.

Doporučené dávkování a bezpečné použití

Obvyklá dávka Yohimbinu se pohybuje mezi 5 až 15 mg denně, rozdělená do několika dávek. Pro začátečníky se doporučuje začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat podle individuální tolerance. Yohimbin by měl být užíván na prázdný žaludek, protože potrava může snížit jeho vstřebávání a účinnost. Pro dlouhodobé užívání je vhodné konzultovat dávkování s odborníkem na výživu nebo lékařem. Doporučené dávkování je 0,3g lžičky s vodou.

Jak správně užívat Yohimbe?

Yohimbin by měl být užíván podle pokynů výrobce nebo odborníka na výživu. Typicky se doporučuje užívat Yohimbin ráno nebo před fyzickou aktivitou na prázdný žaludek. Tento režim pomáhá maximalizovat jeho účinky na energii a metabolismus. Při dávkování je důležité dbát na individuální reakce a přizpůsobit dávku podle potřeby.

Tipy pro maximalizaci účinků a minimalizaci rizik

Aby bylo užívání Yohimbinu co nejbezpečnější a nejúčinnější, je vhodné kombinovat ho s zdravým životním stylem, včetně vyvážené stravy a pravidelného pohybu. Vyhněte se nadměrné konzumaci kofeinu a jiných stimulancií, které mohou zvýšit riziko vedlejších účinků. Při prvním užití Yohimbinu je dobré začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat podle tolerance těla.

Nové směry v klinickém výzkumu

Výzkum Yohimbinu pokračuje a vědci stále objevují nové možné aplikace tohoto alkaloidu. Mezi aktuální oblasti zájmu patří výzkum jeho účinků na mentální zdraví, včetně možného využití při léčbě depresí a úzkostných poruch. Yohimbin se také zkoumá jako potenciální látka pro podporu kognitivních funkcí a prevence neurodegenerativních onemocnění. V Indii se Bujarnik Yohimbe používá jako příměs do viagry.

Možnosti využití v medicíně a farmakologii

V budoucnosti by Yohimbin mohl najít širší uplatnění v medicíně, například jako součást léčby erektilní dysfunkce nebo jako pomocný prostředek při hubnutí. Farmaceutické společnosti mohou také vyvíjet nové formulace Yohimbinu s cílem zlepšit jeho účinnost a snížit riziko vedlejších účinků. Je pravděpodobné, že další výzkum přinese nové poznatky a možnosti, jak Yohimbin využít pro podporu zdraví.

Lze říci, že Bujarník Yohimbe, zejména jeho extrakt obsahující 20% Yohimbinu, nabízí řadu potenciálních přínosů pro zlepšení libida, zvýšení energie a podporu celkového zdraví. I když jeho účinky mohou být výrazné, je důležité jej užívat zodpovědně a s ohledem na individuální zdravotní stav. Při správném použití může Yohimbin být cenným přírodním doplňkem pro ty, kteří hledají přirozený způsob, jak zlepšit svou fyzickou a sexuální výkonnost.

Zpět do obchodu