Jaká je nejlepší alternativa HHCP a HHC?

Není novinkou, že legální status konopných produktů je oblíbeným a zároveň pro některé nepříjemných tématem. Jelikož dochází k neustálým změnám v legislativě týkající se konopných produktů. To se týkalo i oblíbeného HHC a jeho silnějšího příbuzného HHC-P, kdy se tyto látky dostaly na seznam návykových látek. Existují aktuálně nějaké alternativy, které tyto kanabinoidy dokážou nahradit?

Legalita konopných produktů

Pojďme si na začátek říct, co je aktuálně nelegální ve světě kanabinoidů. V roce 2023 se začal šířit fakt, že v současnosti chybí výzkum a studie, které by zkoumaly účinky HHC na lidský organismus. Touto situací to začalo a reagovat začala většina evropských států, kde se legalita konopných produktů změnila. Mezi ně patří i Česká republika, kde se HHC a ostatní deriváty jako je HHC-P nebo THC-P v roce 2024 zařadily na seznam návykových látek a jsou aktuálně zakázány.

Pro mnoha uživatelů těchto kanabinoidů to nebyla příliš dobrá zpráva. S rostoucím trhem naštěstí, ale i přibývají nové nápady a nové kanabinoidy. Již necelé dva týdny po zákazu se začaly objevovat nové deriváty CBD, které zákaz obcházejí. Pojďme se na ně blíž podívat:

10-OH-HHC

10-OH-HHC neboli 10-hydroxy-hexahydrocannabinol je novějším úspěchem ve výzkumu kanabinoidů. Jedná se o metabolit HHC, tzn. že se tento kanabinoid přirozeně vytváří v těle po konzumaci HHC. Jeho chemická struktura a výrobní proces je od klasického HHC odlišný a to ho zatím i dělá legálním.

10-OH-HHC je hydroxylovaná forma HHC. Hydroxylace je proces, který zahrnuje přidání hydroxylové skupiny (-OH) k molekule HHC. Tato chemická úprava zvyšuje stabilitu sloučeniny a její interakci a kanabinoidními receptory. 10-OH-HHC má nízkou biologickou dostupnost a krátký „half-life“ v těle. „Half-life“ je doba, za kterou se koncentrace kanabinoidů v krvi sníží na polovinu v důsledku metabolismu a vylučování.

Účinky ve zkratce

Kanabinoid 10-OH-HHC má psychoaktivní účinky, i když pravděpodobně méně intenzivní než HHC nebo THC. 10-OH-HHC je specifický pro vyvážené účinky, může zlepšit náladu a podpořit relaxaci bez ohromujících psychoaktivních účinků. Uživatelé mohou zažít euforii, uvolnění a možné změny ve vnímání nebo zvýšenou chuť k jídlu, podobně jako u ostatních kanabinoidů.

10-OH-HHC může mít i potenciální zdravotní účinky, které jsou proslulé ve světe kanabinoidů. Mezi tyto účinky patří např. úleva od bolesti, protizánětlivé a antidepresivní účinky. Nicméně účinky prozatím nejsou prozkoumané, ale tento nový kanabinoid by mohl být slibným terapeutickým potenciálem.

10-OH-HHC vs. HHC

Pro některé uživatelé bude nejzajímavější to, jak se 10-OH-HHC liší od typického a dříve oblíbeného HHC. Jak už bylo zmíněno, hlavní rozdíl spočívá v chemické struktuře. Kanabinoid 10-OH-HHC má ve srovnání s HHC navíc hydroxylovou skupinu.

Na základě prvních poznatků a hlavně ze zkušeností uživatelů se zdá, že 10-OH-HHC má mírnější psychoaktivní účinky než HHC. Navíc má kratší „half-live“, takže účinky budou pravděpodobně trvat kratší dobu než HHC.

THC-R

Další nový kanabinoid, který má čím zaujmout je THC-R. Aktuálně se jedná asi o nejlepší legální alternativu THC ve světe kanabinoidů. THC-R je inovativní formou THC (tetrahydrocannabinolu), což je hlavní psychoaktivní složka v rostlině konopí.

THC-R je vytvořen tak, aby integroval s určitými receptory v endokanabinoidním systému s vysokou specificitou. To znamená, že může být vyžit pro přesnější a účinnější terapeutické zásahy. THC-R navíc poskytuje vyváženější a dlouhotrvající účinky, které jsou méně intenzivní v negativních účincích.

THC-R vs. HHC

HHC má méně předvídatelnější účinky a na rozdíl od THC-R i výraznější nežádoucí účinky. THC-R nabízí možnost mít stabilnější a příjemnější zážitek. Jeho obrovskou výhodou oproti HHC je kontrolovatelný stav.

Výzkumy naznačují, že THC-R může být bezpečnější alternativou k tradičním opioidům a jiným lékům, protože má menší riziko závislosti a méně závažné vedlejší účinky Nicméně výzkumy jsou stále v procesu, aby vědci pochopili plně jeho potenciál a vyvinuly nové léčebné metody.

 

 

 

 

Zpět do obchodu