Jak si vybrat semena konopí?

Výběr správných semen konopí je zásadním krokem pro každého, kdo se rozhodne pěstovat tuto rostlinu. Existuje několik klíčových faktorů, které byste měli zvážit při výběru správných semen, jako jsou typy konopí, růstové charakteristiky a vaše osobní preference. Tento článek vám poskytne základní přehled o třech hlavních typech semen konopí: Indica, Sativa a autoflowering, a nabídne několik praktických tipů pro jejich výběr. Navíc se podíváme na klony jako alternativu k semenům pro znalejší uživatele konopí.

V prvé řadě je potřeba pochopit, jaké jsou rozdíly mezi odrůdami Sativa a Indica a to v aspektech jako je růst, vzhled, účinky a ideální podmínky pro pěstování. 

Indica

Indica je typ konopí, který je známý svými sedativními účinky a tělesným relaxačním účinkem. Rostliny Indica jsou obvykle kratší a hustší s širokými listy. Tento typ konopí je ideální pro večerní užívání nebo pro ty, kteří hledají úlevu od bolesti, stresu a nespavosti. Rostliny Indica obvykle rostou rychleji a mají kratší dobu květu než Sativa.

1. Původ a růstové vlastnosti:

  • Původ: Pochází z oblasti Hindúkuše, která zahrnuje Afghánistán, Pákistán a severozápadní Indii.
  • Vzhled: Rostliny Indica jsou obvykle kratší a kompaktnější s hustými, širokými listy.
  • Růstový cyklus: Indica má kratší dobu květu (obvykle 6-8 týdnů), což je výhodné pro pěstitele hledající rychlejší sklizeň. 

2. Účinky:

  • Fyzické účinky: Indica je známá svými sedativními a relaxačními účinky, které často vedou k tělesné uvolněnosti a mohou pomoci při nespavosti, bolesti a stresu.
  • Psychoaktivní účinky: Indica má tendenci poskytovat tělesný "high," což znamená, že působí více na tělo než na mysl.

3. Použití:

  • Lékařské použití: Často se používá k léčbě bolesti, svalových křečí, úzkosti, nespavosti a dalších zdravotních problémů.
  • Rekreační použití: Ideální pro večerní užívání nebo relaxaci po dlouhém dni.

Sativa

Sativa je druh konopí známý pro své energizující a povzbuzující účinky. Rostliny Sativa jsou obvykle vyšší a mají tenčí listy. Tento typ je vhodný pro denní užívání a může pomoci zvýšit kreativitu, soustředění a energii. Rostliny Sativa mají delší dobu květu než Indica a vyžadují více prostoru k růstu.

1. Původ a růstové vlastnosti:

  • Původ: Pochází z teplých a tropických oblastí jako jsou části Afriky, Asie a Střední Ameriky.
  • Vzhled: Rostliny Sativa jsou obvykle vyšší a mají tenčí, delší listy.
  • Růstový cyklus: Sativa má delší dobu květu (obvykle 10-16 týdnů) a může dosahovat větších výšek, což vyžaduje více prostoru pro růst.

2. Účinky:

  • Fyzické účinky: Sativa poskytuje více energizující a povzbuzující účinky, což může zvýšit kreativitu a soustředění.
  • Psychoaktivní účinky: Sativa má tendenci poskytovat mozkový "high," což znamená, že působí více na mysl než na tělo.

3. Použití:

  • Lékařské použití: Často se používá k léčbě deprese, únavy, úzkosti a poruch soustředění.
  • Rekreační použití: Ideální pro denní užívání, protože může zvýšit energii a produktivitu.

Oba typy konopí mají své unikátní vlastnosti a výhody, a proto je důležité vybrat tu správnou odrůdu podle vašich potřeb a preferencí. Ať už hledáte úlevu od bolesti nebo povzbuzení kreativity, volba mezi Indicou a Sativou závisí na vašich individuálních cílech a podmínkách pěstování.

Autoflowering semena (samonakvétací semena)

Autoflowering semena konopí jsou speciálně vyšlechtěna tak, aby kvetla automaticky bez ohledu na světelný cyklus. To znamená, že tyto rostliny začnou kvést po určité době růstu, obvykle po 2-4 týdnech. Autoflowering rostliny jsou často menší a rychleji dozrávají, což je činí ideálními pro začátečníky a pro pěstování v omezených prostorách.

Jak fungují autoflowering semena? 

Na rozdíl od tradičních fotoperiodických konopných odrůd (Indica a Sativa), které začínají kvést na základě změny světelného cyklu (zkrácení denního světla), autoflowering rostliny začínají kvést přibližně po 2-4 týdnech růstu. Tento automatický květový cyklus je geneticky zakódovaný a nevyžaduje žádnou specifickou úpravu světelného cyklu. Tento typ semen je preferován v zemích, ve kterých je chladnější počasí častější, a proto je třeba akcelerovat růst celé rostliny.

Výhody autoflowering semen

  1. Rychlý růstový cyklus: Autoflowering rostliny mají kratší životní cyklus, což znamená, že mohou být sklizeny rychleji než tradiční odrůdy. Některé autoflowering odrůdy mohou být připraveny ke sklizni již za 8-10 týdnů od zasetí.
  2. Snadné pěstování: Protože autoflowering rostliny nevyžadují změny v světelném cyklu, jsou méně náročné na péči a jsou ideální pro začátečníky.
  3. Kompaktní velikost: Autoflowering rostliny jsou obvykle menší a kompaktnější, což je činí vhodnými pro indoor pěstování nebo pro pěstování v omezených prostorech.
  4. Odolnost: Díky svému původu jsou autoflowering rostliny často odolnější vůči nepříznivým podmínkám a chorobám.

Poslední tipy před zakoupením semínek konopí

  1. Stanovte si cíl: Rozhodněte se, jaký typ účinků očekáváte od vaší rostliny (relaxace, energie, lékařské použití a další).
  2. Zvažte prostor: Ujistěte se, že máte dostatek místa pro růst rostliny, kterou si vyberete.
  3. Podmínky pěstování: Zohledněte klimatické podmínky a světelné cykly ve vašem pěstebním prostoru. Tyto podmínky jsou velmi klíčové pro vypěstování kvalitní a silné rostliny, která poté může přinést hodně květů.
  4. Úroveň zkušeností: Pokud jste začátečník, zvažte autoflowering semena, která jsou méně náročná na pěstování, a to díky genetickým modifikacím, které umožňují rychlejší růst a lepší odolnost.
  5. Výběr banky semen: Nakupujte semena od renomovaných seed bank, které poskytují kvalitní a geneticky stabilní semena.
  6. Zvažte klonování: Pokud máte přístup ke zdravé a kvalitní mateřské rostlině, může být klonování efektivní způsob, jak zachovat oblíbené vlastnosti rostliny. Zároveň tak máte jistotu, že by rostlina měla být zdravá a silná.

Výběr správných semen nebo klonů konopí je klíčovým krokem pro úspěšné pěstování. Bez ohledu na to, zda jste začátečník nebo zkušený pěstitel, je důležité zvážit všechny faktory a vybrat variantu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a podmínkám pěstování.

Zpět do obchodu