Jak si vybrat kratom?

fKratom je tropická rostlina, která se získává z listů stromu Mitragyna speciosa. Tato zajímavá rostlina původně pochází z oblasti jihovýchodní Asie, především z Thajska, Malajsie a Indonésie. 

Přírodní lék

Než si kratom popíšeme podrobněji, je dobré rozumět tomu, jak kratom funguje. Kratom se získává z listů již zmíněného stromu Mitragyna speciosa. Tyto listy jsou výjimečné a obsahují aktivní alkaloidy, zejména mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které mají vliv na různé receptory v mozku. To má za příčinu, že mohou mít stimulační, uklidňující a euforické účinky.  Proto se i kratom využívá v mnoha kulturách pro léčebné účely jako např. úleva od bolesti nebo při zvýšení energie apod.

Kratom nám může nabídnout několik účinků a zajímavostí je, že záleží nejen na kvalitě, ale také na druhu kratomu, který si zvolíme. Každý druh může mít svůj speciální účinek a je důležité si vybrat ten správný, který nám bude nejlépe vyhovovat. Pojďme se tedy na to společně podívat.

Kratom dle barvy

Každá barva má své specifické vlastnosti, které přinášejí unikátní účinky. Rozdíly ve zbarvení žilek listů nám ukazují odlišnost a rozmanitost alkaloidního složení a s tím pak souvisí i působení kratomu na lidský organismus. Barvy dále prozrazují, kdy byl kratom sklizen a kmen rostliny odkazuje na geografickou polohu, kde byla rostlina pěstována v kombinaci s barvou žil.

Červený kratom

Červený kratom je jedinečný a je známý především pro své sedativní a relaxační účinky. Považuje se za nejsilnější kratom v oblasti relaxačních vlastností. Proto je často využíván pro úlevu od bolesti a také může pomoci při nespavosti nebo úzkosti.

Červený kratom se sklízí, když už listy dosáhly plné zralosti. Když rostlina dozrává, žíla listu začne tmavnout na jantarovou barvu. Tento efekt poskytuje farmářům kratomu znamení, že je čas na sklizeň. Tento typ kratomu je tedy ideální pro ty, kteří hledají nové možnosti relaxace, pomoc při problémech se spánkem nebo při zmírnění bolesti.

Bílý kratom

U bílého kratomu byste si mohli říct, že bílá působí klidně, ale opak je však pravdou. Bílý kratom je oblíbený pro své stimulační a hlavně energetizující účinky. Může nám tedy zlepšit náladu a zároveň zvýšit energii.

Bílý kratom se sklízí z listů v jejich nejmladší fázi vývojového cyklu. Obsahují velké množství alkaloidu mitragynin a vzhledově jsou světle zelené. Tento typ kratomu je velice oblíbený mezi sportovci a studenty právě kvůli jeho silným energetizujícím účinkům.

Zajímavostí je, že tato barva je často spojována s náhražkou kávy díky přínosu energie a také menší množství euforie. Od toho světlého kratomu se dá očekávat podpora kognitivních funkcí, pocit bdělosti, velký příval energie a také zvýšení kreativity.

Zelený kratom

Tento typ kratomu lze pokládat za nejznámější a neoblíbenější a může nám nabídnout tzv. zlatou střední cestu. Účinky zeleného kratomu jsou vyvážené a lze říci, že jsou kombinací červeného i bílého kratomu.

Výhodou je, že zelený kratom může být vhodný pro každého, ať už se jedná o zkušeného uživatele nebo úplného začátečníka. Tento typ kratomu nám dokáže přinést povznášející pocit společně se zlepšením dobré nálady, vysokou míru koncentrace a při vyšších dávkách také pocit euforie.

Žlutý kratom

Žlutý kratom patří mezi nejvzácnější druhy. Získává se z listů kratomu obsahující žluté žilky, které s objevují na mladých listech bílého kratomu. Je poměrně všestranný a účinky žlutého kratomu jsou známy jak pro úlevu při bolesti, tak i pro soustředění a kreativitu. Je vhodný pro zkušené uživatele i pro ty, kteří zkušenost s kratomem nemají.

Zlatý kratom

Zlatý neboli gold kratom má podobné účinky jako zelený a červený kratom. Může nám přinést relaxaci a mírný příval energie. Zlatý kratom nám může poskytnout vyvážené účinky, a proto je vhodný pro každého, kteří si chtějí zlepšit náladu, získat mírnou energii a zároveň si přejí udržet míru relaxace.

Různé formy

Kratom je dostupný v několika formách, které umožňují uživatelům vybrat si tu nejvhodnější dle potřeby. Starý dobrý prášek je jednou z nejčastějších forem a je oblíbený díky své snadné dostupnosti a možnosti přidávat ho do nápojů nebo jídla. Další oblíbenou formou je lisovaný kratom, který nabízí přesné dávkování a pohodlné užívání, zejména pro ty, kteří nemají rádi chuť prášku. Drcené listy jsou ideální pro přípravu čaje, což ocení zejména ti, kteří preferují přirozenější způsob užívání této rostliny. Každá z těchto forem má své výhody a umožňuje uživatelům zvolit si podle svých individuálních preferencí.

Jak vybrat kratom?

Výběr samotného kratomu samozřejmě záleží na individuálních preferencích. Je důležité věnovat pozornost kvalitě, původu a typu kratomu. Důležitou roli při výběru hraje barva, která má nejvíce vliv na to, jaké bude mít kratom vlastnosti. Nejlepší je uvědomit si, jaké účinky od kratomu očekáváme. Je pro nás prioritou úleva od bolesti, zvýšení energie nebo snad pocit euforie? Díky informovanosti budete znát odpověď, který kratom je pro Vás ideální.

Na závěr je potřeba upozornit na důležitost bezpečnosti při užívání kratomu. Pokud jste nováček ve světě kratomu, začínejte s menšími dávkami a postupně zvyšujte podle potřeby a reakce vašeho těla.

Tip: Přečtěte si také článek o extraktu z kratomu, který vás určitě zaujme.

Zpět do obchodu