Jak si připravit Matcha Latte?

V současné době je oblíbené nebo někdy dokonce žádoucí si zvýšit energii. Většina z nás automaticky sáhne po kávě, která se stala běžnou součástí každodenního života. Co když ale existuje jiný a přírodnější způsob, jak svému tělu dopřát energii a zároveň ho podpořit něčím navíc?

Co je to matcha?

Matcha je speciální druh zeleného čaje pocházející z Japonska. U matchy je specifické to, že se konzumuje celá, a to znamená, že vaše tělo dostává veškeré živiny, které čajové lístky obsahují.

Přírodní a zdravá alternativa kávy

Matcha také obsahuje L-theanin, což je aminokyselina, která podporuje uvolnění a zklidnění mysli, zatímco kofein zajišťuje postupný a dlouhotrvající příliv energie. Tento vyvážený efekt dělá tuto superpotravinu oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají soustředění a energii bez typického „pádu“ po kávě. Káva totiž rychle stimuluje nervový systém, a to má za následek náhlé vlny energie a bdělosti, ale může také způsobit nervozitu nebo zrychlený srdeční tep. Matcha díky kombinaci L-theaninu a kofeinu působí jemněji a zajišťuje tak dlouhodobou koncentraci bez stresu. Navíc matcha obsahuje více antioxidantů než káva, podporuje tak detoxikaci a může i pomoci při regulaci hmotnosti díky podpoře metabolismu.

Proč pít Matcha Latte?

Matcha je víc než jen oblíbený zelený nápoj. Je to skutečná superpotravina s řadou pozitivních účinků na tělo i mysl. Díky tomu, že se konzumuje celý čajový lístek ve formě prášku, tak se tělo získává mnohem vyšší koncentraci živin než u běžného zeleného čaje. Zde jsou některé z nejdůležitějších účinků:

  • Matcha je bohatá na antioxidanty: Jak už bylo zmíněno, matcha je proslulá svým zázračným obsahem antioxidantů. Mezi nimi vynikají katechiny, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle.

  • Postupné uvolňování energie: Hlavní rozdíl mezi Matcha Latte a kávou je to, jak matcha ovlivňuje energii. Káva způsobí rychlé nabuzení a následný „pád“, zatímco matcha poskytuje dlouhotrvající a stabilní energii.

  • Podpora metabolismu a hubnutí: Studie naznačují, že matcha může pomoci při hubnutí tím, že zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuků. Katechiny, které matcha obsahuje, zvyšují oxidaci tuků během cvičení a mohou tak přispět k lepší kontrole tělesné hmotnosti.

  • Více úsměvu a méně stresu: Díky L-theaninu může matcha pozitivně ovlivnit náladu a pomoci zmírnit stres.

  • Detoxikace těla: Způsob pěstování této zázračné rostliny ve stínu zvyšuje obsah chlorofylu, který podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Chlorofyl pomáhá tělu zbavovat se těžkých kovů, toxinů a chemikálií, což napomáhá celkové regeneraci a zlepšení vitality.

Příprava Matcha Latte

1. Matcha příprava

Připrav si jednu lžičku matcha prášku do menší misky nebo hrnku. Přidej 60 ml horké vody. Voda by neměla být nikdy vařící, aby nedošlo ke ztrátě živin. Ideální teplota vody je kolem 80 °C.

Teď záleží na vás, co zvolíte. Lze zvolit tradiční způsob, tzn. pomocí bambusové metličky budete šlehat rychlými pohyby. Také ale stačí bohatě elektrický šlehač.

2. Ohřání mléka

Zatímco se matcha šlehá, je na čase si ohřát mléko. Připravit ho lze jednoduše na sporáku nebo v mikrovlnce. Pokud máte šlehač na mléko, můžete si vytvořit krásně našlehanou pěnu, která dodá Matcha Latte luxusní vzhled i chuť.

3. Chuť

Matcha má spíše zemitou chuť a ne každému se může samotná matcha zamlouvat. Pokud máte radši sladké nápoje, stačí přidat do mléka nebo přímo do připraveného Matcha Latte trochu medu, sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla. Zajímavým dochucením je vanilkový extrakt, který Matcha Latte krásně dochutí a zamiluje se do tohoto nápoje každý.

4. Spojení všeho dohromady

Už stačí jen nalít vyšlehanou matchu do své oblíbené skleničky nebo hrnku a pomalu přidat i vyšlehané mléko. Matcha Latte lze ozdobit i špetkou skořice. V letních měsících se lze Matcha Latte podávat i jako Iced Matcha Latte, které vás i ochladí.

Tipy na závěr

  • Kvalita je klíčová – Je nutné si vybrat kvalitní matcha prášek, aby se maximalizovaly účinky a vaše tělo si užilo všechny benefity, které matcha nabízí.

  • Teplota vody – Ideální teplota je 80 °C, nikdy vařící. Pokud si chcete připravit Iced Matcha Latte, postačí i studená nebo vlažná voda.

  • Experimentujte s mlékem – Různá mléka dávají Matcha Latte odlišnou chuť i texturu. Například mandlové mléko je lehké a jemné, ovesné mléko dodává krémovitost, zatímco kokosové mléko přidává exotickou chuť.

Zpět do obchodu