Historie a tradiční užití kanny – od původních kultur po současnost

Kanna neboli Sceletium tortuosum je sukulentní bylina, která bývá označena jako psychoaktivní látka. Tento sukulent kvete v jarních a letních měsících, kdy rozkvétají malé bílé nebo žluté květy. Dorůstá až do výšky 30 cm a její listy pokryty jemnými chloupky jsou světle zelené až šedé. Kanna má mělký kořenový systém, které umožňují rychle absorbovat a uchovávat vodu. Díky tomu je rostlina schopna přežít i v extrémních podmínkách.

Původ a historie kanny

Historie kanny sahá až do Jižní Afriky, kde ji už po staletí využívají domorodé kmeny. Zde má důležité zastoupení, jak v historii ale i v tradici těchto místních kmenů, jejichž obyvatelé žijí na území Jižní Afriky dodnes. Byla součástí rituálů a sloužila hlavně jako přírodní lék. Tito místní obyvatelé ji využívali nejen pro její uklidňující a antidepresivní účinky, ale také pro posílení společenské sounáležitosti a soudržnosti během například společných akcích a různých shromážděních.

Co se týká historie, tak první zmínky o kanně byly zaznamenány v první polovině 17. století, když nizozemský obchodník a průzkumník Jan van Riebeeck cestoval po Africe. Všiml si, že místní obyvatele často něco žvýkají a panuje v kmenech pozitivní a uvolněná atmosféra. Tento objev pak vedl k jejímu studiu a rozšíření poznatků o této jedinečné bylině a o kanně se tak dozvěděla i západní civilizace.

Aktuálně většina kanny, která se pěstuje pro komerční účely stále pochází z území Jižní Afriky. Důvodem je místní klima, které je jedinečné a pro tuto bylinu ideální, jelikož nikde jinde se ji nedaří lépe.

Účinky

Jeden z hlavních účinků kanny je schopnost zlepšit náladu. Primární alkaloidy v kanně jsou zejména mesembrin, mesembrenon a mesembrenol, které mají hlavní vliv na účinky této rostliny a působí jako přirozená antidepresiva. Díky tomu nám kanna může přinést účinky jako:

  • Povzbuzení nálady: Tento účinek řadíme mezi hlavní benefity, které nám kanna může přinést. V souvislosti s tím nám dále tato bylina pomáhá zlepšovat celkový duševní stav a dále může pomoci při boji s depresí.
  • Redukce úzkosti a stresu: Užívání této rostliny může pomoci snižovat stres, nervozitu a pocit úzkosti. Toto má pak pro nás příznivý vliv na psychickou rovnováhu.
  • Sociální uvolněnost: Je prokázáno ze zkušeností uživatelů, že užívání kanny může snížit sociálních zábran a osoby užívající bylinu jsou více otevřené komunikaci a také uvolněné.

Mohou se objevit vedlejší účinky?

Kanna se obecně považuje za bezpečnou bylinu, nicméně jako každý přírodní produkt může mít i vedlejší účinky, obzvlášť pokud při nedodržování doporučeného dávkování. Při vyšších dávkách se můžou objevit zažívací potíže, například zvracení nebo průjem. Dále se můžeme setkat i s opačným účinkem kanny, a to je únava. Je dobré si před užíváním kanny zjistit společné účinky při kombinaci kanny s jiným lékem nebo látkou, kterou pravidelně užíváte. Takto předejdete možným rizikům a nežádoucím interakcím.

Tradiční vs moderní užití kanny

Kanna v různých formách poskytuje flexibilní možnosti a metody užívání podle individuálních potřeb a preferencí. Je důležité dodržovat doporučené dávkování a být si vědom účinků této rostliny. Je třeba si uvědomit, že při nesprávném dávkování se mohou dostavit některé nepříjemné vedlejší účinky.

Tradiční užití

  • Žvýkání

Jak už bylo zmíněno, kanna se užívala v domorodých afrických kmenech. Původní kmeny byly například San (Křováci) a Khoikhoi (Hotentoti). Tyto kmeny sušily listy a kořeny kanny a tyto části rostliny poté žvýkaly, aby se dosáhlo účinkům. Toto se využívalo obzvlášť při lovu nebo dlouhých cestách, jelikož má kanna povzbuzující účinky, pomáhala tak zvýšit výdrž a snížit únavu.

  • Šňupání a kouření

Kromě žvýkání bylo oblíbené sušené a mleté listy kanny šňupat, podobně jako tabák. Tato metoda užívání dopomohla rychlejšímu nástupu účinků. V některých případech se i kanna kouřila, a i tato metoda poskytovala rychlý nástup účinků, což bylo užitečné při rituálech i léčebných praktikách.

Moderní užití

  • Prášek

Jedná se jemný prášek a můžeme ho označit jako mletou kannu. Prášek se dávkuje v rozmezí 0,5 až 1 gramu denně a lze ho rozmíchat v menší sklenici vody.  Zkušenější uživatelé mohou dávkovat 1 gram, ale za optimální dávku se považuje 0,5 gramu. Tato metoda nám poskytne mírný euforický účinek, ale také i redukci stresu a nervozity.

  • Čaj

K čaji se využívá drcená kanna, kterou lze dávkovat podobně jako prášek, tzn. v rozmezí 0,5 až 1 gramu denně. Drcenou rostlinu nasypeme do horké vody, povaříme a následně přecedíme. Touto možností užívány dosáhneme i podobných účinků jako u mleté kanny. Jedná se o jemné účinky, které nám mohou poskytnou dlouhodobý pocit uvolnění.

  • Extrakt

U extraktu je dávkování rozdílné a vhodná dávka by měla být ze začátku nejvýše 0,3 gramu. Postupně po delší době užívání lze dávku navýšit, maximálně však na 1 gram denně. Příprava je jednoduchá, dávka extraktu se rozmíchává ve vodě a následně se hned vypije. Díky této metodě je možné tako zmírnit stres a užít si euforický účinek společně se zvýšením energie.

 

Zpět do obchodu