Co to je technické konopí

Technické konopí neboli také nazývané jako průmyslové konopí je fascinující rostlina, která nám může nabídnout mnoho praktických využití. Co se tím myslí a o co se pod názvem "technické konopí" skrývá?

Co je to technické konopí?

Pojďme si na začátek nejprve ujasnit to, co vůbec technické konopí znamená. Technické konopí je definováno jako konopí s obsahem THC do 1 %. Zajímavostí je, že do roku 2021 byla tato hranice stanovena do 0,3 % obsahu THC. Tento limit je takto stanovený v České republice a je tedy možné, že v jiných zemích může být odlišný. Nicméně pokud bychom se řídili limitem 1 %, tak je důležité, aby sklizené konopí hranici 1 % THC nepřekročilo. Technické konopí je především zemědělská plodina, která se pěstuje primárně pro průmyslové účely.

Znaky technického konopí

Mezi klíčové body o technickém konopí patří:

  • Nízký obsah THC: Jak už bylo řečeno technické konopí má stanovený limit THC zákonem a obsahuje tak méně THC. THC je psychoaktivní složka, která je právě odpovědná za „high“ účinky marihuany. Nicméně tuto otázku, tzn. jaký je rozdíl mezi konopím a marihuanou, byla už zodpovězena v předchozím článku.

  • Vysoký obsah CBD: Je prokázáno, že technické konopí naopak obsahuje vyšší množství kanabidiolu neboli CBD, který má několik potenciálních lékařských přínosů a vlastností a neobsahuje psychoaktivní složku.

Ekologické výhody

Co se může zdát jako obrovskou výhodou je minimální dopad na životní prostředí. Technické konopí je považováno za ekologicky šetrnou rostlinu, a to hned z několika důvodů:

  • Rychlý růst: Technické konopí roste rychleji než mnoho jiných plodin a to znamená, že může být sklizeno několikrát do roka.

  • Minimální potřeba chemikálií: Co přispívá k šetrnosti je ten fakt, že nejsou potřeba téměř žádné pesticidy nebo herbicidy, které poškozují celý ekosystém.

  • Regenerace půdy: Technické konopí ještě navíc může zlepšit kvalitu půdy, ve které roste a je dokonce schopno z ní odstranit některé toxiny.

Využití technického konopí

Technické konopí je v tomto ohledu univerzální a lze ho využít v několika různých oborech. Ať už se jedná o výrobu potravin, kosmetiky nebo snad o alternativní způsob topení a stavební izolace, technické konopí hraje tedy svou roli v potravinářství, zemědělství, stavebnictví, textilním průmyslu a dokonce i v kosmetice a v dalších oborech. Stručně řečeno, stále se hledají nové způsoby, jak zpracovat a využít celou tuto rostlinu na maximum.

Jak už bylo řečeno technické konopí se využívá ve více oborech a jedním z nich je i zdravotnictví. V tomto oboru se můžeme setkat s CBD produkty s potenciálními léčebnými účinky. Součástí tohoto oboru jsou i různé doplňky stravy.

Pěstování technického konopí

Pokud zvažujete pěstování technického konopí, tak dobrou zprávou je, že ho můžete pěstovat kolik chcete. Nicméně v případě, že osejete plochu větší než 100 m2, tak je povinností tuto skutečnost ohlásit příslušnému orgánu celní správy. Je nutné ohlásit jak osetí, tak i sklizeň. Je ale také důležité myslet na to, aby se konopí drželo pod stanovenou hranicí, která je v České republice 1 % obsahu THC a jednalo se tak opravdu podle zákona o technické konopí.

Technické konopí je zkrátka rostlina do budoucnosti. Jeho široké využití a ekologické výhody z něj činí skvělou volbu pro udržitelné a zdravé řešení v různých oblastech našeho života.

Zpět do obchodu