Co to je Moringa? Na co si dát pozor při užívání

Moringa je superpotravina, která je často nazývána „zázračným stromem“ nebo „stromem života“. Co se pod těmito názvy skrývá a jak ji správně užívat?

Moringa neboli Moringa oleifera je rostlina, která pochází z oblasti Himalájí. Díky svému výjimečnému nutričnímu profilu a léčebným vlastnostem se stává čím dál tím více populární. Každá část této unikátní rostliny, tzn. od listů až po semena, je jedlá a obsahuje množství živin, které mohou být pro naše zdraví prospěšné.

Ještě než se ponoříme úplně do moringy, tak jeden fakt na začátek by mohl být zajímavý. Moringa v prášku je údajně součástí denní rutiny ikonických andělů Victoria's Secret. V průběhu let se modelky Victoria's Secret v důchodu podělily o své kosmetické hacky a jeden z nich byla právě moringa. Přidáním špetky prášku z moringy do čaje lze zvýšit jeho nutriční profil, poskytnout vitamíny, minerály a antioxidanty pro podporu celkové pohody.

Co obsahuje moringa

Už bylo zmíněno, že moringa má bohatý nutriční profil. Co je tedy přesně součástí moringy?

  • Vitamíny: Moringa obsahuje vysoké množství vitamínů A, C a E, které jsou silné antioxidanty a podporují imunitní systém.

  • Minerály: Moringa je bohatá na železo, vápník a draslík, které jsou klíčové pro zdraví kostí a krevní tlak.

  • Bílkoviny: List moringy obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což z ní dělá úžasný zdroj rostlinné bílkoviny.

  • Antioxidanty: Moringa je specifická i tím, že obsahuje řadu antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem a mají protizánětlivé vlastnosti.

Na co si dát pozor při užívání moringy

I když má moringa mnoho zdravotních benefitů, je důležité být si vědom určitých faktorů při jejím užívání.

  • Možné vedlejší účinky: Moringa je ve většině případech považována za bezpečnou, ale ve velkých dávkách může způsobit některé nežádoucí účinky, např. zažívací potíže, průjem nebo bolest břicha. Je proto dobré začít s menšími dávkami a postupně je zvyšovat, aby si tělo na moringu zvyklo. U moringy tedy platí, že méně je někdy více.

  • Těhotenství a kojení: Užití moringy během těhotenství a kojení je nutné konzultovat s lékařem. Uvádí se totiž, že moringa může ovlivnit hormonální rovnováhu nebo mít vliv na tvorbu mléka.

  • Léky: Moringa může i ovlivnit hladiny některých léků v krvi, např. léky na ředění krve. Jelikož moringa obsahuje sloučeniny, které mohou ovlivnit srážlivost krve, je proto dobré to konzultovat s lékařem, pokud užíváte léky.

  • Dávkování: Je velmi důležité dodržovat doporučené dávkování, které může být uvedeno na obalu produktu. Příliš vysoké dávky mohou způsobit nežádoucí účinky.

  • Kvalita a původ: Kvalita moringy, stejně jako u jiných produktů, může záviset na zdroji a způsobu zpracování. Je důležité si ověřit, že moringu kupujete od důvěryhodného výrobce, který zajišťuje její čistotu a kvalitu.

Lze říci, že moringa při dodržení správného denního dávkování nemá téměř žádné nebo jen velmi mírné vedlejší účinky. Je proto považována za bezpečný doplněk a může se užívat dlouhodobě.

Jak užívat moringu?

Moringa se může prodávat v různých formách. Jedná se o univerzální rostlinu, kterou lze do stravy zařadit různými způsoby, v závislosti na vašich potřebách a preferencích. Mezi nejčastější formy, s kterými se můžete setkat je:

Moringa prášek

Přášek z moringy se vyrábí ze sušených listů moringy a je nejpopulárnější formou pro každodenní užívání. Prášek můžete jednoduše přidat do smoothie, džusu, jogurtu nebo se inspirovat od Victoria's Secret a přidat trochu prášku do čaje. Chuť prášku je lehce zemitá, takže se i hodí přidat do palačinek nebo muffinů. Doporučená denní dávka se obvykle pohybuje kolem 1-2 čajových lžiček, ale vždy je potřeba se řídit podle daného produktu. Nejlepší je začít se menším množstvím.

Moringa kapsle

Pokud preferujete pohodlné užívání bez potřeby přemýšlet nad dávkováním, kapsle by mohly být skvělou volbou. Kapsle jsou obvykle naplněny moringovým práškem a poskytují optimální dávku, což usnadňuje jejich zařazení do denní rutiny. Stačí zapít sklenicí vody podle doporučení na obalu produktu.

 

 

 

 

Zpět do obchodu