Co to je Mad Honey? Historie halucinogenů z Nepálu

Nepálský Mad Honey v překladu šílený med nebo také známý pod názvem halucinogenní med je zvláštní druh medu pocházející z horských oblastí Nepálu a Turecka. Šílený med je známý pro své psychoaktivní účinky, ale i pro své léčebné vlastnosti.

Proč název šílený med?

Svůj název Mad Honey (šílený med) si hlavně tento druh medu získal díky jeho neobvyklým účinkům na člověka. Když uživatelé tento med konzumují, může způsobit stavy, které jsou podobné šílenství. Je tomu tak kvůli jeho halucinogenním účinkům.

Vše začíná u krásných, ale nebezpečných květin rododendronů, které rostou vysoko v horách. Tyto květiny obsahují grayanotoxiny, což jsou látky, které mohou způsobit halucinogenní a toxické účinky.

Včely, které se často nazývají jako himalajské obří včely, sbírají nektar z těchto rododendronů rostoucích vysoko v horách Nepálu. Když včely sbírají nektar z těchto rostlin, tak se tyto neurotoxiny zvané grayanotoxiny, přenášejí do medu. Himalajské včely létají z květu na květ a zároveň si s sebou přenášejí i tyto toxin a poté v úlu nektar přeměňují na med. Během tohoto přirozeného procesu zůstávají grayanotoxiny v medu a díky tomu se vytvoří již zmíněný šílený med.

Vše je přirozené a poměrně jednoduché, než tedy dojde ke sklizni. Už bylo zmíněno, že nepálský Mad Honey v horských oblastech, což je více než 2 500 metrů nad mořem. Sklizeň tohoto medu je tedy dobrodružství samo o sobě. Sběrači medu neboli „honey hunters“ v Nepálu jsou nuceni šplhat po strmých útesech s pomocí provazových žebříků, aby se dostali k úlům. Jedná se o nebezpečný úkol, který vyžaduje odvahu a velkou zručnost. Zpravidla se sbírání tohoto unikátního medu stává rodinnou tradicí, která se předává z otce na syna a poté na další generaci.

Historie a využití v Nepálu

V nepálských horách je Mad Honey známý už po staletí. Místní obyvatelé ho využívají především v tradiční medicíně. Věří, že v malých dávkách šílený med dokáže zázraky. V menších dávkách dokáže pomoct s bolestmi např. při léčbě artridy, vysokého tlaku nebo dokonce při podpoře sexuální potence.

Mad honey má také v některých komunitách náboženský význam. V malé míře se pak používá při různých obřadech a slavnostech.

Nicméně Mad Honey nemá jen léčivé schopnosti, ale má i temnější stránky své historie. V historii někdy sloužil jako otrava nepřátel a byl používán jako tajná zbraň během bitev.

Účinky

Mad Honey má několik účinků na lidský organismus, které jsou způsobeny přítomností grayanotoxinů. Tyto účinky jsou ale hlavně závislé na množství konzumovaného medu a individuální toleranci uživatele. Hlavní účinky tohoto unikátního medu jsou:

  • Halucinogenní účinky: Halucinace jsou jeden z nejznámějších účinků tohoto medu. Má to za následek obzvlášť konzumace většího množství šíleného medu. To může způsobit to, že člověk vidí, slyší nebo cítí věci, které ve skutečnosti nejsou reálné.

  • Léčivé účinky: Tyto léčivé účinky se projevují pouze v malých dávkách. Mohou být jak analgetické, tak i protizánětlivé a tyto účinky mohou pomoci při různých nemocech. Někteří lidé používají Mad Honey k regulaci krevního tlaku. V některých kulturách je šílený med považován za přírodní afrodiziakum, které může zvýšit sexuální výkonnost.

Vedlejší účinky:

  • Závratě a zmatenost – v souvislosti s halucinacemi se můžou objevit i závratě nebo dezorientaci. Tyto symptomy mohou být velmi intenzivní a trvat dokonce několik hodin.

  • Nevolnost – při užívání tohoto medu se může dostavit nevolnost a zvracení. Jedná se o přirozenou reakci těla na toxiny, které šílený med obsahuje.

  • Únava a slabost – při vyšších dávkách se uživatel může setkat s extrémní slabostí a také únavou. S tím pak souvisí i problém s chůzí nebo udržením rovnováhy.

  • Bradykardie – jako další nežádoucí účinek, který může nastat je zpomalení srdečního tepu neboli bradykardie. Tento stav může být hlavně nebezpečný pro lidi trpící se srdečními problémy.

Šílený med dnes

Mad honey je v současnosti atraktivní turistickou atrakcí pro turisty, kteří hledají exotické a unikátní zážitky. „Honey hunters“ neboli sběrači medu často vedou turisty na expedice, kde mohou sledovat proces sběru medu z vysokých útesů. Sledovat tento proces je fascinující a někdy i trochu děsivé.

Sběr medu se stále provádí pomocí tradičních metod, které zahrnují lezení po strmých útesech pomocí provazových žebříků. Nicméně výška není jediné na co si sběrači medu musí dávat pozor. Včely, které Mad Honey produkují mají agresivní povahu a jsou specifické svým obranným chováním. Proto je tento proces extrémně nebezpečný a není tomu tak jen kvůli výškám.

 

Zpět do obchodu