Co to je Kolagen a proč ho potřebujeme?

Kolagen je hlavní stavební protein v našem těle. Pojďme se podívat, proč je pro naše tělo kolagen tak důležitý a jak ho můžeme získat.

Přírodní elixír mládí a zdraví

Slovo kolagen je odvozeno z řečtiny, přesněji ze slova „kolla“, což znamená lepidlo. Kolagen totiž můžeme vnímat jako látku, která naše tělo drží pohromadě a je pro naše tělo nepostradatelnou součástí. Tvoří 30 % všech bílkovin v těle a lze ho najít téměř všude, a to z něj činí nejhojnější protein v lidském těle.

Co je pozitivem, je to, že si ho tělo dokáže vyrobit samo, pokud přijímá dostatek všech živin z potravy. Problém však nastává s přibývajícím věkem, kdy se jeho přirozená produkce snižuje. K tomuto zpomalení produkce dochází přibližné okolo 40 let a v 60 letech je více než polovina kolagenu z těla pryč, což jde opravdu znát.

Proč potřebujeme kolagen?

  • Stárnutí: Jak už bylo řečeno, tak s přibývajícím věkem tělo produkuje méně kolagenu. To má za následek několik následků, jako je úbytek pružnosti a pevnosti kůže, kloubu a kostí.

  • Regenerace: Doplňování kolagenu může pomoci při regeneraci tkání po zranění, operacích nebo intenzivním fyzickém cvičení. Může být tedy klíčový pro rychlé uzdravení, ale také pro růst svalů.

  • Zdravá pokožka: Kolagen je klíčem k hladké a pevné kůži, který jí dodává pevnost a elasticitu. Může pomoci zlepšit hydrataci kůže, její elasticitu, a tím pak redukovat vrásky. S věkem totiž produkce kolagenu klesá, což vede k tvorbě vrásek a snížení pevnosti kůže. Kolagen na pleť působí tedy pozitivně a je pro ni velice důležitý.

  • Klouby a kosti: Kolagen je také důležitý pro pevné kosti a pružné klouby. Doplňování kolagenu může pomoci udržovat kostní hustotu a zdraví chrupavek. Také může snížit bolest a zánět spojený s artritidou.

  • Zdravé cévy a orgány: Mezi jeho další léčivý benefit patří podpora struktury krevních cév a orgánů, což zajišťuje jejich správnou funkci.

  • Vlasy: Kolagen není prospěšný pouze pro kůži a klouby, ale také hraje roli ve zdraví a vzledu vlasů. Kolagen na vlasy může působit jako antioxidant, který chrání vlasy před poškozením, např. před znečištěním nebo UV zářením. Může přispět dále k hydrataci a zpevnění vlasové struktury. To může být užitečné především pro lidi  s křehkými nebo lámavými vlasy.

Zdroj kolagenu

  • Potraviny: Mezi nejběžnější způsob, jak získat kolagen je zvolení správně stravy. Bohatým zdrojem kolagenu jsou vývary z kostí, ryby, kuřecí maso a další živočišné produkty.

  • Krémy a séra: Krémy a séra obsahující kolagen mohou pomoci zlepšit zdraví pokožky při lokální aplikaci.

  • Doplňky stravy: Někdy ani strava nestačí a pokud chceme maximalizovat účinky kolagenu a dodávat ho svému tělu pravidelně, lze toho využít pomoci různých doplňků stravy. Kolagenové doplňky jsou často ve formě prášků, tablet nebo kapslí a mohou být vyrobeny z různých zdrojů, včetně hovězího, rybího nebo kuřecího kolagenu.

Kolagen v prášku

Kolagenový prášek je doplněk stravy, který nám přináší čistou a přírodní formu kolagenu. Jedná se o produkt bez jakýchkoli přidaných přísad, cukru nebo umělých sladidel. Kolagen v prášku pomáhá doplnit ztracený kolagen a udržet tak tělo ve správném fungování. Kolagenový prášek obsahuje pouze jednu složku a tou je 100% hydrolyzovaný kolagen v prášku, díky tomu má i optimální vstřebávání.

Jak připravit kolagen drink?

Co je další výhodou, tak je jeho příprava. Doporučené dávkování je 10 gramů. Toto množství kolagenového prášku stačí zamíchat do vody nebo jakéhokoliv vašeho oblíbeného nápoje a nechat jej 2 minuty rozpustit. Tento kolagen drink poté můžete zařadit do své každodenní rutiny a zajistit tak svému tělo optimální přínos účinků kolagenu.

Kolagen recenze

Uživatelé ze zkušeností s kolagenem zmiňují pozitivní vliv na pleť. Především, co se týká její hydratace a textury pleti. Dále co se týká vzhledu, tak se prokázalo, že kolagen na vlasy opravdu působí pozitivně. Vlasy jsou dle recenzí a zkušeností uživatelů silnější a lesklejší. Sportovci a aktivní lidé poukazují na to, že pocítili rychlejší regeneraci svalů a snížení bolesti po fyzické aktivitě. Mezi často zmiňované benefity byla také úleva od bolesti kloubů a zároveň i zlepšení pohyblivosti.

Kolagen je opravdu zázračný protein, který hraje klíčovou roli v našem těle. Bez něj bychom ztratili pevnost, pružnost a schopnost regenerace. Je to neviditelný superhrdina v našem těle, podporuje nejeden zdraví naší pleti, ale také zdraví kloubů, kostí, svalů a dalších tkání. Proto je důležité věnovat pozornost tomu, aby naše ho naše tělo mělo dostatek.

 

Zpět do obchodu