Co to je chlorella a jaké jsou její účinky

Chlorella je malá, ale mocná sladkovodní řasa, která se dostává do popředí zájmu díky svým bohatým živinám a zdravotním přínosům. O jaké přínosy se jedná a čím je chlorella jedinečná?

Chlorella je druh jednobuněčné sladkovodní řasy, která se často používá jako doplněk stravy nebo se řadí mezi superpotraviny díky svému vysokému obsahu živin. Svůj původ má na Taiwanu a v Japonsku, kde má bohatou historii. 

Čím je chlorella výjimečná?

Už podle názvu lze odvodit, že chlorella má něco společného s chlorofylem. Podle něho se totiž i jmenuje. Je tomu tak kvůli jejímu vysokému obsahu chlorofylu a díky němu má ze všech rostlin nejvyšší obsah vlákniny.

Chlorella navíc obsahuje:

  • 16 vitamínů, 8 minerálů a další důležité stopové prvky – mezi ně patří např. železo, vitamin B12, hořčík, vápník

  • Bílkoviny – chlorella je skvělým zdrojem bílkovin pro regeneraci a růst svalů.

  • 19 aminokyselin, včetně 9 esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje a nedokáže si je samo vyrobit.

  • CGF (Chlorella Growth Factor) – unikátní komplex živin a v překladu se jedná o růstový faktor, díky kterému chlorella dokáže nejen rychleji růst, ale také pomáhá rychlému růstu a regeneraci buněk.

  • Antioxidanty, betakaroten a nejvyšší koncentraci kyseliny nukleové

Účinky chlorelly

  • Detoxikace: Chlorellu můžeme vnímat jako přírodní vysavač. Pomáhá totiž zbavit se tělu těžkých kovů a toxinů. To může být zejména v dnešním světe plném znečištění užitečná věc.

  • Podpora imunitního systému: Pokud chcete posílit obranyschopnost vašeho těla, chlorella je tím správným řešením. Je plná látek, které podporují imunitu a mohou vám pomoci lépe odolávat nemocem.

  • Zlepšení trávení: Díky vysokému množství vlákniny, které chlorella obsahuje, podpoří zdravé trávení a růst prospěšných bakterií ve střevě. Pomáhá předcházet zácpě a podporuje zdravou střevní miktroflóru.

  • Podpora regenerace a růstu: Díky vysokému obsahu proteinů a esenciálních aminokyselin může chlorella pomáhat při regeneraci svalů a růstu tkání. To může být prospěšné zejména pro sportovce nebo pro lidi, kteří jsou jednoduše fyzicky aktivní.

  • Zlepšení krevního tlaku: Některé studie naznačují, že chlorella pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k lepšímu zdraví srdce.

  • Antioxidační účinky: Chlorella je silným antioxidantem, která chrání vaše buňky před poškozením. Může tak pomoci v boji proti stárnutí a snižovat riziko některých chronických onemocnění.

Dávkování

Dávkování chlorelly může záviset na vašich individuálních potřebách, zdravotním stavu a specifickém produktu, který používáte. Obecně platí následující dporučení:

  • První krok: Začněte s menší dávkou, tzn. okolo jednoho až dvou gramů denně a postupně dávku zvyšujte.

  • Optimální dávka: Většina uživatelů chlorelly užívá kolem tří až pěti gramů denně, což obvykle odpovídá asi 3 až 5 tabletám nebo 1 až 2 čajovým lžičkám prášku. Užívat by se chlorella měla ideálně 15 až 30 minut před jídlem a je důležité ji dostatečně zapít. Během užívání je doporučeno zvýšit příjem tekutin.

Co může být zajímavostí je stravitelnost chlorelly, která je odlišná od příbuzné spiruliny. Chlorella má silnou buněčnou stěnu, která je pro člověka nestravitelnou celulózou. To znamená, že buněčná stěna chlorelly se proto před konzumací musí narušit, aby chlorella mohla být v lidském těle kompletně využita.

Nežádoucí účinky

Přestože má tato superpotravina mnoho příznivých vlastností, je třeba také zmínit to, že není určená pro každého.

Vyhnout chlorelle by se měli vyhnout lidé s onemocněním žilního systému nebo s autoimunitním onemocněním a všichni, kdo užívají léky na potlačení imunity nebo léky na ředění krve. Dále by si měli dát pozor pacienti po transplantaci orgánů a ti, kteří trpí hyperfunkcí štítné žlázy nebo chronickým zánětem trávicího traktu.

 

Zpět do obchodu