Co je hořčík a jak se projevuje jeho nedostatek v těle?

Hořčík je esenciální minerál, který se v těle podílí téměř na třech stovkách různých procesů. Nicméně přestože jde o poměrně dobře dostupný minerál, trpí jeho nedostatkem čím dál více lidí. Proč tomu tak je a jaké rizika jsou s nedostatkem hořčíku spojena?

Hořčík a jeho úloha v těle

Hořčík neboli také magnézium je minerál, který je pro naše tělo nezbytný. V těle plní spoustu důležitých funkcí, mezi které patří:

  • Svalová a nervová funkce: Hořčík je klíčem k tomu, aby naše svaly správně fungovaly. Pomáhá regulovat kontrakce a nervové signály. Když je ho dostatek, tak se svaly dokážou lépe stahovat a relaxovat, což je důležité nejen při cvičení, ale i při každodenních činnostech.

  • Syntéza bílkovin: Magnézium je nezbytné pro tvorbu bílkovin, které jsou stavebními kameny našich tkání.

  • Kontrola hladiny cukru v krvi: Dokáže pomoci také s udržováním stabilní hladiny cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín.

  • Regulace krevního tlaku: Pomáhá udržovat zdravý krevní tlak tím, že podporuje relaxaci cév.

  • Tvorba energie: Hořčík pomáhá produkovat energii v buňkách. Díky tomu dokáže snížit míru únavy a vyčerpání, což může být benefitem i z psychického hlediska.

Nicméně výčet přínosu tohoto minerálu je dost dlouhý, proto je zde zmíněno jen pár základních benefitů a funkcí, ať si o účincích hořčíků můžete udělat alespoň obrázek.

Jak se projevuje nedostatek hořčíků?

Nedostatek hořčíku neboli hypomagnezémie může mít různé příznaky a projevy, které mohou ovlivnit náš každodenní život. Zde jsou některé z nejčastějších příznaků nedostatku hořčíku:

  • Únava a slabost: Nízká hladina hořčíku může způsobit pocit únavy a slabosti. Pokud se tedy neustále cítíte unavení a bez energie, může být příčinou právě málo hořčíku, který je nezbytný pro produkci energie v těle.

  • Špatná nálada: Nedostatek hořčíku může mít vliv i na naše duševní zdraví. Pokud ho postrádáme, můžeme být více náchylní k úzkosti, depresím a také výkyvům nálad.

  • Bolest hlavy a migrény: Lidé s nízkou hladinou hořčíku mohou trpět častěji a také intenzivněji bolestmi hlavy a migrénami.

  • Svalové křeče a ztuhlost: Jedná se o nejčastější příznak nedostatku hořčíku. Svalové křeče nebo záškuby mohou postihnout různé části těla, např. ruce, nohy a obličej. Tyto křeče mohou být bolestivé a projevovat se mohou během dne i noci.

  • Problémy se srdcem: Hořčík je pro správnou funkci srdce důležitý. Jeho nedostatek může vést k arytmiím, což jsou nepravidelné srdeční rytmy, které mohou být nebezpečné.

Příčiny nedostatku hořčíku

Hořčík si lidský organismus nedokáže vytvořit sám, a tak je nutné ho přijímat v potravě. Asi 60 % magnesia v těle se nachází v kostech, zatímco zbytek je ve svalech a měkkých tkáních.

Mezi nejčastější důvody, proč trpíme nedostatkem hořčíku, patří především tyto:

  • Nedostatečný příjem v potravě: Jedná se o nejběžnější způsob, jak hořčík získat. Nicméně je potřeba si nastavit správný jídelníček. Za snižování obsahu hořčíku v potravinách se také podílí intenzivní zemědělství, díky němuž dochází k nevhodné úpravě surovin. Koloběh hořčíku v přírodě pak může být narušen např. používáním umělých hnojiv, které nenavrací hořčík zpět do půdy.

  • Chronické nemoci: Diabetes nebo některé ledvinové nemoci mohou vést ke zvýšené ztrátě hořčíku.

  • Alkoholismus: Mimo alkohol se může jednat i o například kofein, kdy tyto látky podporují zvýšené vylučování hořčíku ledvinami.

  • Nadměrná konzumace cukru: Zvýšená konzumace sacharidů, především jednoduchých cukrů nebo konzumace výrobků z bílé mouky může mít také negativní vliv na hladinu hořčíku v těle.

Dodejte svému tělu hořčík

Pokud chcete do těla dostat více hořčíku, je dobré zařadit do svého jídelníčku něco navíc. Například dýňová nebo chia semínka, špenát, avokádo nebo kvalitní hořkou čokoládu. Pokud se trápíte s příznaky projevující se nedostatkem hořčíku nebo se nacházíte v období, které je typické zvýšenou potřebou hořčíku, např. stres, sportovní zátěž nebo menstruace, tak mimo úpravy jídelníčku stojí určitě za zvážení užívání doplňků stravy s hořčíkem. Tyto doplňky obsahující hořčík mohou být více vstřebatelné a hlavně podpořit naše zdraví i psychiku.

Hořčík je nepostradatelný minerál, bez kterého by naše tělo nemohlo správně fungovat. Dostatečný příjem hořčíku prostřednictvím stravy a doplňků stravy může pomoci předcházet řadě problémům a podpořit celkový vliv na lidský organismus.

 

  

Zpět do obchodu