Chlorella vs. spirulina

Trh se neustále rozvíjí a s ním se rozvíjí i svět superpotravin. Novinkou jsou superpotraviny chlorella a spirulina. Proč se jedná o superpotraviny, čím se liší a jaké jsou jejich účinky?

Chlorella a její účinky

Chlorella je sladkovodní zelená řasa. Hlavní účinky této superpotraviny má na svědomí chlorofyl, který je ve chlorelle nachází v největším množstvím. Jedná se o látku, která hraje klíčovou roli v procesu fotosyntézy a je populární pro své detoxikační účinky. Navíc je chlorofyl zmiňován i jako pigment, jelikož dodává rostlinám jejich zelenou barvu.

Chlorofyl není jedinou složkou, která se v chlorelle vyskytuje. Chlorella je také bohatá na železo, bílkoviny, vitamin B12 a všechny esenciální aminokyseliny. Unikátní složku představuje CGF (Chlorella Growth Factor), což je růstový faktor, díky kterému nejen chlorella dokáže rychleji růst, ale také pomáhá rychlému růstu a k opravě buněk. Mimo to, stojí za zmínění i betakaroten a více než 20 vitaminů a minerálů, které jsou také součástí chlorelly. Mezi zmíněné vitaminy a minerály patří např. vápník, hořčík nebo fosfor.

Chlorella také podporuje zdraví trávicího systému, dokáže pomoci s podrážděním, ale i při léčbě různých nemocí, např. syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnova choroba.

Spirulina a její účinky

Spirulina je cyanobakterie, která je specifická svým typickým spirálovitým tvarem, díky kterému dostala i svůj název. Jedná se o prospěšnou sinici, která obsahuje až 70 % bílkovin. Bílkoviny jsou klíčové pro růst a regeneraci buněk a gram spiruliny má vyšší koncentraci proteinu než například gram masa. Obsahuje všechny vitaminy B, železo a antioxidanty jako fycocyanin, který spirulině dodává její tmavě modré zbarvení. Toto barvivo je nicméně i unikátní svými protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Dalším, čím je spirulina výjimečná je vysoká koncentrace betakarotenu, což pomáhá k posílení imunitního systému. Dále spirulina obsahuje i GLA, což je kyselina gama-linolenová, která patří mezí esenciální mastné kyseliny omega-6. Tyto kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování organismu a kyselina GLA se vyskytuje i v mateřském mléce. Spirulina je navíc nízkokalorická a díky tomu některé studie zmiňují její účinky na hubnutí.

Co je zajímavostí, je její chránivý efekt před radiací. Tento fakt byl testovaný po Černobylské katastrofě v roce 1986, kdy byla spirulina použita jako možný prostředek k odstranění radioaktivních izotopů z těl postižených osob. Testovaní byly zejména děti, které trpěly otravou radiací a místní pracovníci, co se podíleli na odstranění škod. Některé studie uváděly, že spirulina opravdu pomohla snížit účinky radiace, tím že podporovala odstranění radioaktívních látek z těl osob postižených otravou radiací.

Chlorella vs. spirulina

  • Barva: Prvního rozdílu, kterého si lze všimnout již hned od pohledu je zbarvení těchto superpotravin. Zatímco chlorella je tmavě zelená, tak spirulina je díky fykocyaninu modrozelená.

  • Obsah chlorofylu: Chlorella obsahuje až 10x více chlorofylu než spirulina.

  • Obsah bílkovin: I když má spirulina nižší obsahu chlorofylu, tak na druhou stranu má velmi vysoký obsah bílkovin, o mnoho více než chlorella.

  • Zdravotní účinky: Záleží hlavně na tom, čeho chcete docílit. Pokud se cítíte unavení a zpomalení, je vhodný detox pomocí chlorelly. Pokud ale hledáte přírodní alternativu proteinového nápoje nebo jednoduše chcete doplnit bílkoviny, stojí za zvážení spíše spirulina. Pokud by vás trápila slabá imunita, zažívací potíže nebo si momentálně procházíte radioterapií, tak máte možnost si vybrat mezi oběma, jelikož mají obě podobné účinky a obě vám s těmito problémy mohou pomoci.

  • Stravitelnost: Chlorella má silnou buněčnou stěnu, která je pro člověka nestravitelnou celulózou. Buněčná stěna chlorelly se proto před konzumací musí narušit, tzv. dezintegrace, aby chlorella mohla být v lidském těle kompletně využitelná. To přináší výhodu spirulině, která se v lidském těle vstřebává snadněji a je lépe stravitelná, jelikož buněčnou stěnu spiruliny není třeba upravovat.

Kombinace chlorelly a spiruliny

Díky rozdílnému poměru živin a tím, že obě superpotraviny obsahují trochu jiné složky, tak je užitečné chlorellu a spirulinu vzájemně kombinovat. Tímto pak můžete maximalizovat jejich účinky a kombinace těchto obou superpotravin zároveň podpoří organismus při oslabené imunitě, trávicích potížích nebo i při hubnutí. Navíc vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, které chlorella a spirulina obsahuje, mají příznivý efekt na pokožku a vlasy.

I přesto, že se kombinace chlorelly a spiruliny dopručuje, tak by se nic nemělo přehánět. Nejlepší je začínat po malých dávkách a postupně navyšovat. Je důležité pozorovat reakci vašeho těla a pro největší efektivitu se doporučuje užívat tyto superpotraviny před jídlem.

Závěr

Kdo je tedy vítěz? Chlorella nebo spirulina? Každá má svoje specifické vlastnosti, složení a s tím souvisí i jejich odlišné výhody. Nicméně odpověď zní, že vítězem není ani jedna, ale o vítěství se dělí obě dvě. Obě tyto superpotraviny totiž vynikají detoxikačními vlastnostmi a jejich účinky se výhodně doplňují. Pokud tedy vybíráte mezi chlorellou a spirulinou, je lepší zvolit obě a užívat je současně.

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu