BCAA: Co to je a jaké mají účinky? Kompletní průvodce

Pokud se pohybujete ve světě fitness nebo sportu, určitě jste už slyšeli pojem BCAA. Ale co to vlastně je a proč jsou tyhle písmenka tak důležitá pro vaše tělo? Pojďme se na to podívat pěkně od začátku.

Co to jsou BCAA a proč by vás to mělo zajímat?

BCAA je zkratka pro „Branched Chain Amino Acids“, což v překladu znamená větvené aminokyseliny. Jde o spojení tří esenciálních aminokyselin, mezi které patří leucin, isoleucin a valin. Tyto aminokyseliny si získali název esenciální proto, protože si je náš organismus neumí vyprodukovat sám, tzn. že je musíme doplnit a není jiná možnost než je přijmout ve stravě či doplňcích.

Tři klíčové aminokyseliny v BCAA

Jak už bylo řečeno BCAA je spojení tří esenciálních aminokyselin. Pojďme si je trošku více přiblížit a říct si o co se vůbec jedná:

1. Leucin

Leucin je nejdůležitější aminokyselinou ze zmiňovaných tří aminokyselin. Leucin najdete v mnoha produktech sportovní výživy a není tomu jen tak. Podle studií je leucin nejúčinnějším aktivátorem tvorby svalových bílkovin. Jedná se o nejsilnější anabolickou aminokyselinu, která pomáhá stimulaci inzulinu, což je důležité zejména po tréninku. Navíc podporuje svalovou růst svalové hmoty, zlepšuje výkon a zároveň pomáhá spalovat tuk. Nejvíce ho najdeme v mase, mléce, ve vejcích nebo rybách. Z rostlinných zdrojů je to neloupaná rýže, sója, jablka, borůvky, hrušky, arašídy atd. Nicméně rostlinná strava je na obsah leucinu chudá, proto je někdy potřeba ho získávat pomocí suplementů.

2. Isoleucin

Isoleucin hraje klíčovou roli při obnově svalů a zvýšení energie. Na rozdíl od leucinu je izoleucin více zaměřen na zásobování svalů energií a regulaci hladiny cukru v krvi. Jeho schopnost zvýšit využívání krevního curku neboli glukózy, a tím i dodávání energie svalům během sportovního výkonu, je jedinečná. Pomáhá také zlepšovat tok kyslíku v těle, což znamená lepší vytrvalost při cvičení. Isoleucin je také skvělý pomocník pro zotavení po fyzické námaze, jelikož podporuje proces hojení svalových vláken.

3. Valin

Valin je třetí člen rodiny BCAA a hraje důležitou roli v podpoře energetického metabolismu. Pomáhá předcházet únavě během tréninku tím, že zajišťuje dostatek energie pro svaly. Říká se, že valin je esenciální aminokyselina zdravého myšlení a síly.  Valin také napomáhá při zachování dusíkové rovnováhy v těle, což je důležité pro správný růst svalů.

Jaké mají BCAA účinky?

  • Podpora růstu svalů: BCAA, zejména leucin, hrají klíčovou roli při syntéze svalových bílkovin. Jednoduše řečeno, když cvičíte, tak vaše svaly potřebují dostatečný přísun aminokyselin, aby mohly růst a regenerovat. Pokud v těle máte dostatek BCAA, zlepšuje se tím schopnost vašeho těla vytvářet svalovou hmotu. Proto jsou i větší svaly nejčastější motivací užívání BCAA mezi kulturisty, bodybuildery nebo i mezi běžnými návštěvníky posiloven.

  • Zrychlení regenerace: Při intenzivním tréninku dochází k mikroskopickému poškození svalových vláken. BCAA pomáhají tělu tyto drobné "šrámy" rychleji opravovat, takže se cítíte méně unavení a můžete znovu na trénink dřív a efektivněji.

  • Snížení svalové únavy: Kdo by neznal ten pocit, kdy po tvrdém tréninku sotva vstanete z postele? BCAA mohou pomoci zmírnit tento stav. Vlivem jejich příjmu dochází ke snížení produkce serotoninu, což je hormon spojený s pocitem únavy. Výsledek? Vydržíte trénovat déle a intenzivněji.

  • Ochrana svalů při dietě: Pokud se snažíte shodit pár kilo a omezujete příjem kalorií, tělo má tendenci rozkládat svalovou hmotu jako zdroj energie. To je přesně ten moment, kdy BCAA přicházejí na pomoc. Pomáhají totiž chránit svalovou tkáň před tímto rozkladným procesem.

  • Zlepšení výkonnosti: Některé studie naznačují, že BCAA mohou také pozitivně ovlivnit samotnou výkonnost během sportovního výkonu. Je to dáno jejich rychlou dostupností pro svaly, což může pomoci zvýšit sílu, vytrvalost a odolnost.

Pro koho je BCAA tou správnou volbou

Výhodou BCAA je fakt, že je vhodné pro široké spektrum lidí. BCAA jsou vhodné při dlouhodobě fyzicky náročné aktivitě nebo i při jednorázovém silovém zatížení. Ať už se jedná o kulturistu, vytrvalostního běžce nebo jen někdo, kdo chce posílit svou svalovou hmotu a zlepšit regeneraci. Každý může ocenit jedinečné účinky BCAA. Při silovém cvičení jsou vhodné pro ochranu svalové hmoty a redukci svalové hmotnosti. Běžci a cyklisté zase ocení oddálení svalové únavy a účinky BCAA ocení i ti, kteří jsou na redukční dietě. Existuje totiž jednoduchá rovnice, tzn. čím více se BCAA přijme, tím méně jste náchylní k obezitě. Tento doplněk je jednoduše jedinečný a každý by ho měl zkusit vyzkoušet a koupit si ho. 

Dávkování – jak správně BCAA užívat

BCAA je ideální používat půl hodiny před tréninkem kvůli ochraně svalů a dodání energie. Vhodné je i užívání okamžitě po něm pro podporu regeneračních procesů. Co se týká dávkování, tak lze spočítat podle své váhy nebo sportu a konkrétní aktivity. Minimální dávka BCAA se uvádí na 90 mg/kg, při dlouhodobých dietách se může navýšit až na 300mg/kg. Obecně se nejčastější dávkování pohybuje kolem 5 až 10 gramů před, během nebo ihned po tréninku. Někteří sportovci užívají BCAA i mezi jídly, aby podpořili celkovou regeneraci a zabránili katabolismu.

Na trhu existují BCAA v různých formách. Nejčastěji se setkáte s prášky nebo tablety, ale existují i dokonce žvýkačky.

BCAA ve formě prášku: NutriMax 2:1:1 BCAA je unikátní suplement BCAA, který je snadno rozpustných ve vodě, což zajišťuje rychlé a pohodlné užívání BCAA. Tři esenciální aminokyseliny – leucin, izoleucin a valin jsou v poměru 2:1:1, což je ideální kombinace pro podporu regenerace svalů a odpovídá jejich přirozenému výskytu ve svalech. Navíc se jedná o suplement bez cukru a aspartamu, což je vhodné pro diety a zdravý životní styl.

BCAA ve formě tablet: NutriMax BCAA 2:1:1 + B6 nabízí také optimální složení aminokyselin v poměru 2:1:1. Díky tabletové formě jsou tyto BCAA snadno konzumovatelné a představují tak, efektivní způsob, jak dodat svému tělu potřebné aminokyseliny pro podporu regenerace a ochrany svalů. Tento suplement navíc obsahuje vitamín B6, což přispívá ke snížení únavy a podporuje správnou činnosti nervové soustavy.

Závěr: Koupit si BCAA?

Pokud se snažíte zlepšit výkon, podpořit regeneraci a ochránit svalovou hmotu, BCAA jsou skvělým nástrojem ve vašem arzenálu. Pro maximální výsledky je však dobré dbát na celkovou vyváženost stravy a životního stylu. Stojí tedy za to si koupit BCAA? Odpověd zní ano! Ať už je zařadíte do své rutiny formou doplňků nebo si budete hlídat jejich příjem z potravin, vaše tělo vám za to poděkuje.

Zpět do obchodu