5 tipů na zvýšení hladiny testosteronu

Testosteron je mužský pohlavní hormon, který je důležitý pro správné fungování těla. Bohužel řadu mužů trápí jeho pokles a s tím souvisí i zdravotní potíže. Zde je 5 tipů, jak přirozeně a efektivně zvýšit hladinu testosteronu.

Pojďme si na začátek objasnit, proč je vůbec testosteron důležitý. Testosteron je klíčový hormon, který má zásadní význam pro celkové zdraví a pohodu. I když je obvykle spojován s mužským tělem, je v určitém množství důležitý i pro ženy.

K čemu je testosteron užitečný?

  • Podpora svalové hmoty a síly – Testosteron si můžeme představit jako osobního trenéra, který pomáhá našim svalům růst a být silnější. Pomáhá zvyšovat syntézu bílkovin těle, které jsou důležité pro růst a regeneraci svalů. Díky tomu může být cvičení efektivnější a navíc dojde rychlejšímu zotavování.

  • Spalovač tuků – Tento hormon pomáhá tělu efektivněji spalovat tuk a udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

  • Zdraví kostí – Je důležitý pro udržování zdravé kostní hmoty. Pomáhá zvyšovat hustotu kostí a tím i jejich odolnost. Nedostatek testosteronu může vést k oslabování kostí a zvýšenému riziku zlomenin.

  • Sexuální funkce – Testosteron hraje také klíčovou roli v oblasti sexuálního zdraví. Ovlivňuje sexuální touhu, libido a sexuální funkce.

  • Nálada a energie – Testosteron má vliv na náladu a kognitivní funkce. Zdravé hladiny testosteronu mohou přispět k lepšímu duševnímu zdraví, zvýšené energii a lepší koncentraci. Naopak nízké hladiny testosteronu mohou být spojeny s úzkostí, depresí a sníženou kognitivní funkcí.

Celkově zdravá hladina testosteronu přispívá ke zlepšení kvality života. Udržování optimálních hladin tohoto hormonu je důležité a pokud je hladina testosteronu nízká, mohou se objevit rizika a také nepříjemné příznaky, že tento hormon postrádáte.

Jak zvýšit hladinu testosteronu?

1. Zdravá strava

Snížená hladina testosteronu se projevuje i obezitou nebo nadváhou. Proto je důležité se zaměřit na svůj jídelníček, v kterém by měly být zahrnuty zdravé tuky, bílkoviny i sacharidy. Naopak je dobré se vyhnout jednoduchým cukrům. Je užitečné si hlídat i kalorický příjem, jelikož přejídáním dochází ke snížení hladiny testosteronu.

V souvislosti se stravou je důležité i dodržování pitného režimu. Ideální je vypít alespoň 2 litry vody, nejlépe se vyhnout slazeným nápojům. Mimo slazené nápoje je dobré si dát i pozor na kofein. Je známo, že kofein zvyšuje produkci kortizolu, který potlačuje tvorbu testosteronu v těle. Výjimkou je ale kofein, který se užívá nejčastěji ve formě černé kávy před tréninkem. V takovém případě může dojít ke zvýšení produkce testosteronu o 15 až 19 %.

2. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita je skvělý způsob, jak zvýšit hladinu tohoto hormonu. Silově zaměřený trénink patří mezi osvědčené metody, jak efektivně zvýšit hladinu testosteronu v krátkodobém horizontu. Cvičení zvyšuje svalovou hmotu a stimuluje hormonální produkci. Zkuste do vaší rutiny zařadit pravidelný trénink s váhami a také intervalový trénink, např. sprinty nebo kruhový trénink.

3. Kvalitní spánek

Spánek je základ a dostatek kvalitního spánku je klíčový pro hormonální rovnováhu. Během spánku totiž dochází k regeneraci. Nedostatek spánku může hormonální rovnováhu negativně ovlivnit. Je důležité dodržování pravidelného spánkového režimu a vyhnout se modrému světlu před spaním. Modré světlo z elektronických zařízení může narušit produkci melatoninu a tím i kvalitu spánku.

4. Redukce stresu

Stres dokáže být zákeřný a také dokáže nepěkně zahýbat s hormonální rovnováhou. Pokud se cítíte pod tlakem, tak se opět zvyšuje tvorba kortizolu, jež jsme si už zmínili a to má negativní vliv na hladinu testosteronu. Zkuste proto trochu zvolnit a dopřát si dostatek klidu a odpočinku. Nejlepší možností je vyhýbat se co nejvíce stresovým situacím.

5. Přírodní doplňky

Pokud vám přijde, že veškeré potřebné látky nedokážete získat z potravin, tak je ideální do svého režimu zařadit i suplementace. Přírodní doplňky stravy dokážou být skvělým pomocníkem, které vám mohou pomoci zvýšit hladinu testosteronu. Mezi tři populární doplňky patří:

Tribulus Terrestris neboli kotvičník zemní je specifický pro své schopnosti, mezi které patří především zvyšování hladiny testosteronu a podpora hormonální rovnováhy.  NutriMax Tribulus obsahuje 2 000 mg extraktu z kotvičníku zemního v jedné tabletě, přičemž 40 % tvoří saponiny. Saponiny jsou účinné přírodní sloučeniny, které podporují imunitní systém, mají schopnost zlepšovat trávení a mají protizánětlivé a antimikrobální účinky.

Shilajit je přírodní minerální komplex, který se často používá v tradiční indické medicíně a má bohatou historii. Je unikátní svými fascinujicími vlastnostmi a obsahuje více než 84 minerálů a stopových prvků, včetně hořčíku, zinku, železa apod. Je považován za podporovatele energetických hladin a celkového zdraví.

Tongkat Ali neboli malajský ženšen je přírodní bylinný doplněk pocházející z výhodní Asie, který je známý pro své potencionální schopnosti zvyšovat hladinu testosteronu a zlepšovat sexuální funkci. Získal si také přezdívku „asijská viagra“ díky svým pověstným vlastnostem. Je jedním z nejoblíbenějších afrodiziak.

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu