5 tipů, jak zvýšit imunitu dětí

Oslabená imunita dětí může být nepříjemnou překážkou v celé rodině. Zvýšení imunity dětí je klíčové pro jejich zdraví a odolnost vůči nemocem. Pojďme si ukázat 5 tipů, jak toho co nejefektivněji a nejjednodušeji dosáhnout.

1. Dostatek spánku

Kvalitní spánek je pro správné fungování těla důležitý a pro děti ještě dvojnásobně. Během spánku totiž dochází k regeneraci imunitního systému. Nedostatek spánku může oslabit imunitní systém a naopak zvýšit náchylnost k nemocem.

Je důležité tedy vytvořit pro své děti pravidelný spánkový režim. Optimální délka spánku se liší a závisí na několika faktorech, jako je např. věk nebo i potřeba dítěte. Děti v předškolním věku, tzn. v rozmezí 3-5 let potřebují denně 10 až 13 hodin spánku. Malí školáci ve věku 6-13 let by měli spát 9 až 11 hodin a dospívajícím stačí už 8 až 10 hodin spánku. Je potřeba vytvořit dítěti návyk, aby chodilo spát stále ve stejnou dobu a mělo nepřerušovaný spánek.

2. Dostatek vitamínů a minerálních látek

Pokud strava nestačí, mohou pomoci kvalitní a čisté doplňky stravy.  Vitamíny a imunita na sebe úzce navazují a musí se vzájemně doplňovat.

Některé vitamíny a minerály jsou klíčové pro správnou funkci imunitního systému. Ideálně je zařadit do dětského jídelníčku ovoce a zeleninu. Mezi nejdůležitější vitamíny na posílení imunity patří:

  • Vitamin C je silným antioxidantem, který pomáhá chránit buňky a má i řadu důležitých funkcí. K základním zdrojům vitaminu C patří zejména citrusy, ale také i zelenina, např. zelí, paprika nebo brambory. Doplňky stravy obsahující vitamin C je důležité přijímat hlavně v období podzimu a zimy.

  • Zinek patří k jedním z nejdůležitějších minerálů pro naše tělo. Obsahuje více než 200 enzymů, které pomáhají udržovat správný chod našeho metabolismu. Nedostatek zinku v organismu lze poznat zejména častým nachlazením. Mezi hlavní zdroje zinku patří maso, játra, vajíčka nebo mléko apod. Je důležité zmínit, že hladina zinku se v potravinách kvůli zemědělské produkci snižuje. Je proto vhodné zinek doplnit pomocích suplementací.

  • Vitamin D pomáhá imunitu obránit při napadení škodlivými viry nebo bakteriemi. Je důležitý pro správný vývoj kostí, svalů a zubů díky jeho vstřebávání vápníku a fosforu. Hlavními zdroji jsou ryby a známý rybí tuk, také mléčné výrobky a maso obecně. Doplněk stravy s vitaminem D je vhodné užívat už od narození. Nedostatkem trpí drtivá část populace, včetně maminek, které pak nemají dostatečné množství vitaminu D v mateřském mléce.

  • Hořčík je minerál, který se v těle podílí na důležitých funkcí, jako je tvorba energie, zdroj bílkovin a svalová i nervová funkce. Nedostatek hořčíků se v těle projevuje několika příznaky, např. únava nebo špatná nálada.

Počet vitaminů a minerálů, které dokážou posílit a optimalizovat imunitu je nespočet. Patří mezi ně i omega 3, vitamin E a B6 apod. Co je pozitivem, je to, že většina vitaminů a minerálů jsou často součástí multivitaminových doplňků stravy a tyto prospěšné látky se pak kombinují a zjednodušují samotné užívání.

Mezi multivitaminový produkt můžeme např. zařadit nápoj ImunUp, který obsahuje vyváženou směs 7 aminokyselin, 11 vitamínů a 8 minerálů, včetně těch, které byli zmíněné. Je navržený přímo pro podporu imunitního systému a je určen pro každého, kdo má oslabený imunitní systém.

Pokud byste chtěli zvážit i přírodní alternativu, jak posílit imunitní systém. Stojí za zmínění shilajit, který je unikátní nejen svým složením, ale také svými účinky. Tato látka má obrovskou historii, ale hlavně také obsahuje 84 minerálu a stopových prvků, včetně železa, hořčíku, zinku, vápníku apod. Kromě minerálů shilajit obsahuje i kyselinu fulvovou a huminovou, které mají antioxidační a detoxikační účinky.

3. Dostatek slunce a přírody

Další jednoduchý faktor, díky kterému bude posílena, jak imunita, tak i zdraví, je sluneční záření. Sluneční paprsky nám totiž v pokožce vytvářejí vitamin D, který je důležitý pro imunitní systém dětí, ale také dospělých. Nedostatek vitaminu D se projevuje oslabenou imunitou, která má pak za příčinu zvyšování rizika zánětlivých onemocnění a tím horšího průběhu onemocnění.

Naštěstí se tomu dá zabránit a předejít. V letních měsících stačí s dětmi chodit pravidelně ven. Dokonce mezi 10. a 15. hodinou odpoledne stačí pobýt 15 až 30 minut na sluníčku pro získání dostatku vitaminu D na celý den. Nicméně je třeba si dát pozor na delší pobyt na slunci, aby nedošlo ke spálení, úpalu apod. V zimních měsících nebo chladnějších obecně je doporučeno využít suplementy vitaminu D a pravidelně ho doplňovat.

Obecně platí, že nejen slunce, ale i pobyt venku na čerstvém vzduchu je přínosný, zvlášť v přírodě. Dětský organismus, který je zvyklý na střídaní teplot, je odolnější. Proto si na procházku s dětmi můžete zajít kdykoliv, jen je tomu potřeba přizpůsobit oblečení. Pomůžete tak dětem se přirozeně otužovat a to se může hodit hlavně v podzimním období.

4. Dostatek pohybu

Pohyb je pro dětský organismus přirozený. Pravidelný pohyb nejenže pomáhá udržovat zdravou váhu, ale také stimuluje oběhový systém a zlepšuje funkci imunitního systému. Fyzická aktivita je nejen přínosná po fyzické stránce, ale také zlepšuje náladu a zajišťuje kvalitní spánek. Lze do denního režimu zahrnout různé aktivity, aby děti zůstaly motivované a aktivní. Ať už se jedná o hry, sporty nebo skákání na trampolíně, tak všechny tyto činnosti mají vliv na imunitu dětí.

5. Emocionální pohoda

Zdraví se neprojevuje jen po fyzické stránce, ale je také důležitá i psychika a příjemné emocionální prostředí. Je důležité se svému dítěti věnovat a vytvořit pro něho prostředí, kde se dítě cítí bezpčeně vyjadřovat své pocity a myšlenky. Co může být přínosem, je učit děti zdravým technikám zvládání stresu. Pomoct dětem rozpoznat a zvládat stresové situace jim pomůže uvolnit stres a může to přispět k jejich emocionální pohodě a taky do života.

 

 

Zpět do obchodu