5 tipů, jak nebýt nemocný v zimě

Zima může být krásná, ale přichází také s nevyhnutelnými nachlazeními a chřipkami. Abychom se vyhnuli tomu, že skončíme s kapesníky v jedné ruce a teplým čajem v druhé, máme pro vás pár praktických tipů, které vám pomohou udržet si zdraví i během těch nejchladnějších měsíců.

1. Hydratace je základ

Nejen v zimě, ale i ve všech ročních období je hydratace důležitá a v zimě zrovna tak dvojnásobně. V zimě i často zapomínáme na dostatečný příjem tekutin, jelikož nám není horko jako v létě. Nicméně hydratace je klíčová pro zdraví vašeho těla a imunitního systému. Kromě vody jsou v zimě ideální teplé bylinkové čaje, které zahřejí a zároveň vám pomohou udržet hydrataci. Navíc si čaj můžete osladit podle své chuti, například přidáním zázvoru či medu. Čaj tak bude nejen dobře chutnat, ale přinese vám i léčivé účinky.

2. Kvalitní spánek

Kvalitní spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení dobrého zdraví. Během zimních měsíců je důležité naslouchat svému tělu a dopřát mu dostatek odpočinku. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a vytvořte si příjemné prostředí pro spánek. Tmavé, chladné a tiché místo vám pomůže lépe se uvolnit a regenerovat. Přece jen si musíme uvědomit, že naše tělo se regeneruje správně pouze při kvalitním spánku.

3. Posílení imunity

Dopřejte svému tělu to nejlepší, co mu můžete nabídnout. Zimní měsíce jsou ideální pro konzumaci potravin bohatých na vitamíny a minerály. Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, jsou skvělým zdrojem vitaminu C, který pomáhá zpevnit imunitu. Nezapomínejte také na zelenou zeleninu, jako je brokolice a špenát, které obsahují antioxidanty a vlákninu. Zda strava bude stačit je otázka, záleží na jídelníčku, který je bohatý na vitaminy a minerály. V zimních i podzimních měsících je dobré tělu trošku pomoct a sáhnout tak po doplňcích stravy. Zde je pár tipů, které by mohly být pro vybudování vaší zimní imunity ideální:

  • Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Naše tělo si je totiž nedokáže vyrobit samo. Omega-3 obsahuje tři kyseliny: EPA, DHA, ALA. Proč potřebujeme omega-3? Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví srdce, mozku, očích i pro podporu kognitivní funkce. Navíc omega-3 mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při léčbě různých zánětlivých onemocnění.

  • ImunUp

ImunUp je přírodní doplněk stravy, který obsahuje směs bylin, vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém. Je užitečný zejména během zimních měsíců, kdy je imunitní systém vystaven zvýšenému stresu. Tento produkt může pomoci zlepšit obranyschopnost těla a snížit riziko nachlazení a chřipky.

  • Shilajit

Shilajit je přírodní látka, která se nachází v horách a je bohatá na minerály a antioxidanty. Je známá svými pozitivními účinky na energii a celkové zdraví. Shilajit může také pomoci posílit imunitu díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti podporovat detoxikaci organismu.


Přidáním jednoho z těchto doplňků stravy do vaší zimní rutiny můžete efektivně podpořit svůj imunitní systém a udržet si tak zdraví po celou zimu.

4. Méně rychlých cukrů

Je pravda, že sacharidy jsou základní zdroj energie pro naše tělo. Jenomže je ale můžeme rozdělit na složené a jednoduché cukry neboli rychlé.

Rychlé cukry nám přinesou okamžitý zdroj energie, jelikož se dostávají nejrychleji do krevního oběhu, kde vytváří hladinu krevního cukru neboli glykemii. Aby se udržela hladina ve zdravých hodnotách, slinivka vyprodukuje hormon zvaný inzulín, který srazí hladinu cukru v krvi. Jednoduché cukry znamenají rychlý narůst energie a zároveň i rychlý pokles energie. Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů negativně také ovlivňuje schopnost bílých krvinek ničit škodlivé bakterie.

5. Méně stresu, více klidu

Je vědecky dokázáno, že stres oslabuje imunitní systém a to může oslabit i schopnost těla bojovat s infekcemi. Dopřejte si čas na relaxaci. Může to být jóga, meditace, čtení knih nebo jen procházka v přírodě. Pravidelný odpočinek a dostatek spánku jsou také zásadní pro obnovu sil a udržení odolnosti těla vůči nemocem. Pomoci mohou i byliny jako adaptogeny, například ashwagandha nebo shilajit, které mohou snižovat stres a posilovat odolnost organismu.

Zima může být náročná, ale s těmito tipy můžete minimalizovat riziko onemocnění a užít si toto kouzelné období naplno. Nezapomeňte se o sebe starat a radovat se z každého okamžiku, který vám zima přinese!

Zpět do obchodu