5 nejlepších doplňků stravy na zdravé klouby

Klouby patří k dlouhodobě nejnamáhavejším částem těla. Používáme je dennodenně, ať už při chůzi, sportu nebo jakékoliv jiné pohybové aktivitě. S narůstajícím věkem dochází k přirozenému opotřebování a také ke snižování schopnosti regenerace. Zdravé klouby jsou jednoduše klíčové pro naše každodenní fungování a celkovou kvalitu života. Pojďme si ukázat 5 nejlepších doplňků stravy, jak podpořit zdraví našich kloubů.

1. Kolagen

Slovo kolagen je odvozeno z řeckého slova „kolla“, což znamená v překladu lepidlo. Kolagen je totiž hlavní stavební protein, který naše tělo drží pohromadě a je pro nás jako takové nepostradatelnou součástí. Kolagen si sice tělo dokáže vyrobit samo, ale s přibývajícím věkem jeho méně a méně. To se i projevuje, např. na kloubech, vráskách apod.

Kolagen tvoří 30 % všech bílkovin v těle, a to z něj dělá ten nejhojnější protein v lidském těle. Proč potřebujeme kolagen? Kolagen je pro naše tělo klíčový, a to platí hlavně pro klouby a kosti.

Kolagen na klouby

Kolagen je hlavní složkou kloubní chrupavky, která funguje jako tlumič nárazů mezi kostmi. Pravidelný příjem kolagenu může pomoci udržovat chrupavku zdravou a zvýšit odolnost proti opotřebení.  Některé studie poukazují i na to, že má kolagen protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispět k redukci zánětů v kloubech. Zároveň pomáhá zvyšovat flexibilitu kloubů tím, že podporuje zdraví a elasticitu kloubní tkáně.

2. Shilajit

Shilajit je přírodní pryskyřice, která se vyskytuje v horských oblastech, především v Himalájích. Jedná se o unikátní přírodní látku s bohatou historií a je proslulá v tradiční medicíně. Shilajit má mnoho pozitivních benefitů na naše tělo a mezi ně patří i vliv na klouby.

Shilajit na klouby

Shilajit je známý svými protizánětlivými účinky, které mohou pomoci zmírnit zánět v kloubních tkáních a obecně zmírnit bolest spojenou s kloubními problémy. Jelikož je shilajit bohatý na minerály, dokáže podporovat regeneraci poškozených kloubních tkání a pomocí těchto živin může přispět k regeneraci chrupavky. Pomáhá navíc detoxikovat tělo a podporuje vylučování toxinů, které mohou negativně ovlivňovat zdraví kloubů.

3. Magnesium

Magnesium neboli hořčík je esenciální minerál, který má mnoho významných funkcí v těle a podílí se i na podporu zdraví kloubů.

Magnesium na klouby

Hořčík je klíčovým minerálem pro tvorbu a udržování silných kostí. Pomáhá při absorpci vápníku, což je nezbytné pro zdravé kosti. Pomáhá uvolnit svaly a zmírnit svalové křeče a napětí, které mohou přispět k bolestem kloubů a ztuhlosti. Navíc magnesium pomáhá udržovat lepší flexibilitu kloubů, což může zlepšit rozsah pohybu a snížit ztuhlost. Jeho analgetické a protizánětlivé účinky je také nutné zmínit, protože i ty dokážou přispět ke zdravým kloubům.

4. Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny jsou zdravé a esenciální tuky, které se často nacházejí v rybím oleji a některých rostlinných zdrojích. Mají řadu prospěšných účinků na zdraví, včetně pozitivního vlivu na klouby.

Omega 3 na klouby

Omega-3 mastné kyseliny mají silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit zánět v kloubech. Mohou také zlepšit funkci kloubů a zvýšit jejich pohyblivost, což může být především užitečné pro lidi, kteří trpí kloubními problémy. Omega-3 mastné kyseliny jsou známy pro své obecné zdraví a prospěšné účinky. Zdraví celého těla má vliv i na zdraví kloubů, protože přispívá k lepšímu fungování kloubních struktur.

5. Moringa

Moringa je rostlina, která je známá především pro své výživné vlastnosti a vysoký obsah antioxidantů. Jedná se rostlinu pocházející z Indie, která je často označována jako „zázračný strom“ díky výjimečným léčebným vlastnostem.

Moringa na klouby

Moringa má silné protizánětlivé účinky a je bohatá na antioxidanty, včetně vitamínů C a E, které pomáhají chránit klouby před poškozením oxidačním stresem. Oxidační stres je nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů (reaktivního kyslíku) a antioxidanty. Navíc moringa obsahuje důležití živiny, které mohou přispět ke zdravé kloubní chrupavce.

Maca jako bonus

Maca je kořenová zelenina, která pochází z And a Peru. Tato rostlina vyniká svými adaptogenními vlastnostmi a bohatými živinami, které obsahuje. Díky tomu se stává skvělou přírodní cestou, jak podpořit své zdraví. I když maca není primárně zaměřena na zdraví kloubů, její všestrannost může mít přínosy pro klouby díky několika klíčovým vlastnostem:

  • Protizánětlivé vlastnosti: Maca obsahuje sloučeniny, které mohou mít protizánětlivé účinky, což může pomoci zmírnit zánět v kloubech.

  • Podpora regenerace: Jelikož je maca bohatá na živiny, jako jsou vitamíny a minerály, tak podporuje celkové zdraví a regeneraci tělesných tkání. Díky tomu může pomoci při zotavování z poranění nebo opotřebení kloubů.

  • Zvýšení energie: Díky svým adaptogenním vlastnostem může zlepšit celkovou energii a vitalitu. Vyšší energie může vést aktivnějšímu životnímu stylu a tím i lepší kondici kloubů, protože pravidelný pohyb je klíčový pro udržení zdraví kloubů.

  • Podpora hormonální rovnováhy: Vyvážené hormony mohou přispět k lepšímu zdraví kloubů, protože některé hormonální nerovnováhy mohou naopak přispět k problémům s klouby.

  • Zdraví kostí: Maca obsahuje minerály jako je vápník a magnesium, které jsou důležité pro zdraví kostí.

Každý doplněk má své specifické vlastnosti a účinky, některé mohou být podobné nebo se doplňovat. Nicméně všechny výše uvedené doplňky jsou užitečné pro podporu zdraví kloubů a je důležité je kombinovat se zdravou stravou a pravidelným pohybem, abychom maximalizovali účinky.

Zpět do obchodu